c S

Kelly in Tillerson končala obisk Mehike, razlike ostajajo

24.02.2017 09:13 Ciudad de Mexico, 24. februarja (STA) - Ameriška minister za domovinsko varnost John Kelly in državni sekretar Rex Tillerson sta s pogovorom z mehiškim predsednikom Enriquejem Pena Nietom sklenila obisk Mehike, vendar pa razlike med državama ostajajo. Kelly je zagotovil, da bodo ZDA imigracijske ukrepe izvajale v sodelovanju z Mehiko.

ZDA in Mehika sta se pred predsednikom Donaldom Trumpom soočala z izzivi, ki so sedaj večji. Trump Mehiko obtožuje, da gospodarsko izkorišča ZDA in napoveduje spremembe v sporazumu o prosti trgovini Severne Amerike (Nafta). Obljublja gradnjo zidu na meji in izstavitev računa Mehiki ter izgone nezakonitih priseljencev.

Tillerson, ki je za državnega sekretarja ZDA glede zunanje politike doslej nenavadno tiho, je povedal, da so se pozorno poslušali, ko so spoštljivo in potrpežljivo opozarjali na svoje skrbi. Po njegovih besedah je normalno, da imata dve suvereni državi od časa do časa različne poglede.

Mehiški zunanji minister Luis Videgaray je manj diplomatsko dejal, da so razlike med državama javne in razvpite, zato so ameriškim sogovornikom povedali, da ni zakonito, da ena država sprejema enostranske odločitve, ki vplivajo na drugo državo. Videgaray je že prej povedal, da bo Mehika ZDA prijavila ZN zaradi kršenja mednarodnega prava.

"Jasno je, da so Mehičani zaskrbljeni in jezni zaradi politik, ki lahko škodijo našim nacionalnim interesom in Mehičanom doma ter na tujem," je izjavil Videgaray.

Mehičani so med drugim jezni, ker želijo ZDA pošiljati v Mehiko vse nezakonite priseljence, ne glede na to, ali prihajajo iz Mehike. Jezni so, ker se obeta postavljanje taborišč za ujete nezakonite priseljence ob meji. Jezni so zaradi Trumpovega vztrajanja, da bo Mehika plačala za zid in zaskrbljeni nad prihodnostjo, če bo res prišlo do poslabšanja trgovinskih odnosov.

Mehiško gospodarstvo je izvozno naravnano in to predvsem v ZDA. Omejitve izvoza v ZDA pomenijo manj delovnih mest, več revščine in več pripravljenih na beg čez mejo.

Kelly je Mehičanom zagotovil, da ZDA ne bodo množično izganjale nezakonitih priseljencev v Mehiko in ne bodo uporabljale vojaških sil. Njegov predsednik je sicer pred tem dejal, da so deportacije vojaška operacija.

Kelly je zagotovil, da bodo ZDA vse v zvezi z imigracijo delale po zakonu in ob spoštovanju človekovih pravic. Pri tem se bodo tesno usklajevale z mehiško vlado.

Donald Trump je malce pred tem v Washingtonu na srečanju z direktorji podjetij dejal, da Mehika gospodarsko izkorišča ZDA in mu je vseeno, če bodo imeli dobre ali slabe odnose. Dejal je tudi, da so bile zadnje odmevne operacije proti nezakonitim priseljencem v ZDA vojaške operacije.

To je v nasprotju z izjavami njegovih podrejenih v Beli hiši, ki zavračajo kritike, da vlada razmišlja o uporabi vojske, ob tem pa v operacijah proti priseljencem vojska ni bila vpletena, ampak le zvezni agenti za imigracijo in lokalni policisti.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je novinarjem potem razložil, da šefa ne gre jemati dobesedno. Trump naj bi namreč mislil na to, da so bile operacije izvedene z vojaško natančnostjo.

Kelly in Tillerson sta ameriško politiko pojasnjevala zunanjemu ministru Videgarayju, notranjemu ministru Miguelu Angelu Osoriu Chongu in drugim, na koncu pa za zaprtimi vrati še Pena Nietu, ki je nedavno nazaj odpovedal obisk Washingtona zaradi Trumpovih žalitev.