c S

V Parizu protestniki proti policijskemu nasilju blokirali delo šol

24.02.2017 08:57 Pariz, 23. februarja (STA) - V Parizu je danes več kot tisoč mladih, ki so protestirali proti policijskemu nasilju, blokiralo delo 16 srednjih šol. Na trgu Place de la Nation v središču francoske prestolnice je prišlo do spopada med policijo in protestniki, ko so slednji skušali prebiti policijsko barikado. Policija je odgovorila s solzivcem. Prijeli so več protestnikov.

Nekateri protestniki so poškodovali avtomobile in bankomate, drugi pa v policiste metali tlakovce. Policija je odgovorila s solzivcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Parizu in okolici so prijeli okoli 26 protestnikov, je sporočila policija.

To je bil eden od vrste protestov v Parizu in po državi od incidenta 2. februarja, ko je v pariškem predmestju med nasilno aretacijo policist domnevno z gumijevko posilil 22-letnega temnopoltega mladeniča Thea. Dogodek so posnele nadzorne kamere.

Thea so morali zaradi hudih poškodb hospitalizirati. Proti policistu, ki naj bi ga posilil z gumijevko, so vložili obtožnico zaradi posilstva, proti trem policistom, ki so prav tako sodelovali pri aretaciji, pa zaradi nasilja. Vse štiri so suspendirali.

Protestniki so danes med drugim vzklikali "Maščevanje za Thea".

Francoski minister za izobraževanje Najat Vallaud-Belkacem je pred novinarji pozval k miru. Kot je dejal, razume čustva mladih glede Thea, a meni, da je treba pustiti pravosodju, da opravi svoje. Nasilje je označil za nesprejemljivo.

Mestne oblasti so sporočile, da je bilo danes onemogočeno delo na 16 srednjih šolah v Parizu, več kot deset pa jih je bilo delno blokiranih. Vhodi številnih šol so bili blokirani s smetnjaki, med katerimi so mnogi goreli.

Notranja policijska preiskava ni našla dovolj dokazov, da bi policist dejansko posilil mladeniča. Ugotovila je, da poškodb ni povzročil namenoma. Preiskava se sicer nadaljuje, navaja AFP.

Napad na Thea, do katerega je prišlo po lanski smrti temnopoltega mladeniča med policijskim pridržanjem, je sicer že postal tema kampanje pred predsedniškimi volitvami aprila in maja.