c S

Parlamentarni odbor in komisija na nujni seji o deželni ustavi avstrijske Koroške

24.02.2017 08:51 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Odbor državnega zbora za zunanjo politiko in komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu sta danes na nujni skupni seji na pobudo poslanske skupine opozicijske NSi poltretjo uro razpravljala o osnutke deželne ustave avstrijske Koroške. Po koncu seje so člani odbora in komisije soglasno sprejeli dva sklepa s pozivom slovenski vladi.

V sklepih, ki so ju predlagale poslanske skupine koalicijskih strank, Stranke modernega centra (SMC), Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSus) in Socialnih demokratov (SD), parlamentarni odbor in komisija vlado pozivata, da glede sprememb deželne ustave avstrijske Koroške opravlja redna posvetovanja s predstavniki organizacij slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in jim nudi podporo pri njihovih aktivnosti, ter da v dialogu z deželnimi oblastmi avstrijske Koroške in avstrijskimi zveznimi predstavniki izpostavlja pričakovanja slovenske narodne skupnosti glede sprememb omenjene deželne ustave.

Odbor in komisija sta se na nujni seji sestala, ker osnutek nove deželne ustave na avstrijskem Koroškem po novem omenja v 5. členu kot deželni jezik zgolj nemščino. V 7. členu sicer omenja slovensko narodno skupnost, kar je prvič po letu 1918.

Na današnji seji so sodelovali tudi predstavniki koroških Slovencev, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik, predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm, podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Nanti Olip in Gabriel Hribar, predsednik Enotne liste, edine politične stranke koroških Slovencev.

Predstavniki koroških Slovencev so se na današnji seji zavzeli za poenotenje stališča narodne skupnosti in nadaljevanje dialoga na vseh ravneh ter k umiritvi razmer. Izpostavili so tudi izboljšanje ozračja na avstrijskem Koroškem, odkar je v tej avstrijski zvezni deželi na oblasti sedanja koalicija avstrijskih socialdemokratov, ljudske stranke in Zelenih pod vodstvom deželnega glavarja Petra Kaiserja iz vrst avstrijskih socialdemokratov.

Sturm je tako glede osnutka deželne ustave med drugim izrazil optimizem, da bo dosežena pametna rešitev. Sadovnik je izpostavil, da so javnost na avstrijskem Koroškem in tudi mediji tokrat na strani manjšine. Po besedah Sadovnika je skupen cilj, da bo slovenski jezik kot drugi deželni jezik na nek način zagotovljen tudi v novi deželni ustavi avstrijske Koroške. Olip je tudi ocenil, da gre pri tej ustavi za generacijsko pogodbo, ki mora zagotoviti slovenščino tudi prihodnjim rodovom koroških Slovencev.

Slovenski generalni konzul v Celovcu Miran Predan je izpostavil pomen tihe diplomacije. Eden od njenih rezultatov je po njegovih besedah tudi torkov obisk deželnega glavarja Kaiserja v Ljubljani.

Državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Darja Bavdaž Kuret je na seji pozvala k umirjeni politični in javni razpravi ter zagotovila, da bosta ministrstvo za zunanje zadeve in vlada še naprej vodila proaktivno politiko.

Predsednik OZP Jožef Horvat iz Nove Slovenije - Krščanski demokrati (NSi) na današnji seji ni dovolil razprave o notifikaciji avstrijske državne pogodbe, kar je naletelo na oster protest poslanke Violete Tomić iz Združene levice (ZL), ki je tudi opozorila, da je neizpodbitno dejstvo, da na avstrijskem Koroškem slovenska avtohtona narodna skupnost izumira. Poslanec madžarske narodne skupnosti v Sloveniji Laszlo Göncz je v zvezi s tem dejal, da se je kljub vzorni zaščiti, ki jo v Sloveniji uživata italijanska in madžarska narodna skupnost, bistveno zmanjšalo število njunih pripadnikov.

NSi je ob predlogu sklica seje predlagal tudi svoje tri sklepe, ki pa na današnji nujni skupni seji parlamentarnega odbora in komisije niso dobili podpore med poslanci.