c S

Madžarska bo na meji s Srbijo postavila še eno ograjo

24.02.2017 08:49 Budimpešta, 23. februarja (STA) - Madžarska vlada bo ob 175 kilometrov dolgi meji s Srbijo vzdolž že zgrajene ograje postavila še eno zaščitno ograjo, je danes sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Janoš Lazar. Dodal je, da bi letos lahko v državo prispelo "pomembno število" nezakonitih migrantov, poroča madžarska tiskovna agencija MTI

Po navedbah srbske televizije RTS je dodal, da bo za postavitev nove ograje vlada Viktorja Orbana namenila 123,5 milijona evrov. S tem bodo okrepili varovanje meje, kar je po besedah Lazarja nujno potrebno za zaščito državljanov.

V skladu z novimi spremembami zakona bodo na meji za prosilce za azil pripravili točke, kjer bodo čakali na odgovor po končani obravnavi prošnje za azil. Lazar je povedal, da vlada ob meji načrtuje postavitev dodatnih namestitvenih zmogljivosti za 400 migrantov. Ko bodo postavljene, bodo tam namestili prosilce za azil, ki jih je sedaj okoli 600 in so trenutno nameščeni v odprtih ali zaprtih taboriščih po državi, navaja MTI.

Srbska tiskovna agencija Tanjug spominja, da je Madžarska za obstoječo ograjo na meji s Srbijo lani že postavila okoli deset kilometrov nove poskusne ograje, ki je opremljena z razsvetljavo, termovizijskimi kamerami in senzorji gibanja, pred njo pa so izkopani kanali. Pričakovati je, da bo zdaj tovrstno ojačano in višjo ograjo postavila za obstoječo.

Prometnice ob ograji so sicer asfaltirane, pri Kelebiji pa so letos zgradili prvega od štirih oporišč madžarske vojske za omogočanje hitrejšega posredovanja vojaških patrulj pri preprečevanju nezakonitega prečkanja meje.