c S

Mramor se za kandidaturo v fiskalni svet ni odločil

24.02.2017 08:55 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Nekdanji finančni minister Dušan Mramor je medijem v DZ danes pojasnil, da ne bo kandidiral za člana fiskalnega sveta, o čemer se je ugibalo. Svoje odločitve ni podrobneje pojasnil. "Če bo tako kot takrat, ko sem člane za fiskalni svet sam iskal, ko sem v bistvu povprašal vse ekonomiste v Sloveniji, bo to zelo, zelo težko," je ocenil.

S temi besedami je nekdanji finančni minister v izjavi novinarjem po seji preiskovalne komisije za Teš 6 odgovoril na vprašanje, ali bodo tudi to pot težko našli člane fiskalnega sveta. Vendar ni podrobneje pojasnil, ali se za kandidaturo sam ni odločil iz osebnih razlogov ali morda za to, ker bi ocenil, da nima dovolj podpore. Poslanske skupine mu sicer v izjavah pred nekaj dnevi v večini niso oporekale strokovnosti in usposobljenosti za to funkcijo.

V Sloveniji trenutno poteka četrti poskus oblikovanja fiskalnega sveta. Prvi trije poskusi so bili neuspešni. Enkrat kandidati Damjan Kozamernik, Marjan Senjur in Davorin Kračun niso dobili zadostne dvotretjinske podpore v državnem zboru. Dvakrat pa javna poziva nista pripeljala do ustreznih kandidatov.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je nedavno v Bruslju na vprašanje, ali bo v četrto le uspelo, odgovorila, da jo optimizem redko zapusti in da delajo vse, da bi prišli do kandidatov, ki lahko v državnem zboru dobijo potrebnih 60 glasov.

Javni poziv za prijavo kandidatur poteče v naslednjem tednu. Po formalnem preverjanju prijavljenih kandidatov bodo opravili še en krog posvetovanj z vsemi poslanskimi skupinami.

Mramor je v današnji izjavi sicer komentiral še nekatere druge odločitve vlade in svoje delovanje v času, ko ne skrbi več za javne finance. "Zdaj je zagotovo lažje, morda je malo manj odgovornosti in veliko več užitka s študenti, ki jih imam zelo rad," je priznal.

Ob pogledu nazaj pa je, kot pravi, izjemno zadovoljen, saj da so rezultati fantastični. Spomnil je na pohvalo Evropske komisije, po njegovih besedah smo tudi izšli iz krize, odpirajo se dodatna delovna mesta. "Bilo je izjemno naporno, zdravstveno slabo. A rezultati so dobri," je ocenil in dodal, da se sedanja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman prizadeva delati v isti smeri. Za zdaj ocenjuje, da ji uspeva.

Kot profesor spremlja tudi težave pri prodaji Cimosa, pri čemer ocenjuje, da je trud, ki ga vlagata minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in ministrica za finance izjemno velik, zato Mramor upa, da jima bo uspelo. Koraki gredo po njegovem mnenju v pravo smer.