c S

V javni razpravi predlog uredbe o sofinanciranju doktorskega študija

23.02.2017 13:16 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na portalu e-demokracija objavilo predlog uredbe o sofinanciranju doktorskega študija, ki ureja sofinanciranje študija po javnoveljavnih doktorskih programih tretje stopnje na javnih univerzah za prihodnje šolsko leto. Rok za posredovanje pripomb je 8. marec.

S predlogom nove uredbe o sofinanciranju doktorskega študija se ureja sofinanciranje študija po javnoveljavnih doktorskih študijskih programih tretje stopnje. Z uveljavitvijo novele zakona o visokem šolstvu decembra lani se namreč vzpostavlja drugačen sistem financiranja doktorskega študija, ki odstopa od doslej obstoječega sistema sofinanciranja na podlagi predhodno izvedenega postopka javnega razpisa za vse visokošolske zavode, ki izvajajo doktorski študij.

Doktorski študij se v skladu z novelo zakona o visokem šolstvu sofinancira le še na javnih visokošolskih zavodih ob upoštevanju števila diplomantov tretje stopnje javnega visokošolskega zavoda v zadnjih petih letih. Posameznemu visokošolskemu zavodu se sredstva določijo glede na delež njegovih diplomantov v vsoti vseh diplomantov, pomnoženem z razpoložljivimi sredstvi.

Sredstva za sofinanciranje doktorskega študija so v skladu s predlogom uredbe namenjena šolninam za posameznega doktorskega študenta, ki jih izbere visokošolski zavod sam po svojih pogojih in merilih. Pri tem mora takšen študent izpolnjevati pogoj rednega napredovanja v višji letnik doktorskega študija.

Študent z že pridobljeno ravnijo izobrazbe po doktorskih študijskih programih tretje stopnje ni upravičen do sofinanciranja šolnine oz. se sofinanciranje odreka vzporednemu študiju.

Do sofinanciranja je sicer upravičen tudi tisti študent, ki je že (bil) vpisan na doktorski študij, vendar mu ga niso sofinancirali iz javnih sredstev.

Javni visokošolski zavodi morajo podatke za pripravo pogodbe ministrstvu za študijsko leto 2017/2018 posredovati najpozneje do 15. maja, sredstva za sofinanciranje doktorskega študija pa bo ministrstvo določilo najkasneje do 1. junija.

Predlog uredbe sicer v celoti nadomešča veljavno uredbo o sofinanciranju doktorskega študija.

Ministrstvo je za sofinanciranje doktorskega študija v letu 2018 namenilo 1,6 milijona evrov. Kot so pojasnili za STA, je ministrstvu lani prvič uspelo zagotoviti sredstva integralnega proračuna za sofinanciranje doktorskega študija. Tako je za leti 2016 in 2017 pridobilo sredstva za doktorski študij, zato je že lani oblikovalo novo uredbo, pri čemer jih je vodil namen sofinancirati študij najboljšim študentom na doktorskih programih na visokošolskih zavodih z najboljšimi znanstveno-raziskovalnimi kapacitetami.