c S

Glavni odbor Fidesa danes o načinih zaostritve stavke po 6. marcu

23.02.2017 08:14 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Glavni stavkovni odbor Fidesa bo danes odločal o tem, kako bodo po 6. marcu, ko se izteka zamrznitev stavke zdravnikov, zaostrili sindikalne aktivnosti. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sicer pravi, da bi lahko preprečili zaostritev stavke, če bi se z vlado uspeli dogovoriti, a se mu glede na dinamiko pogajanj to zdi malo verjetno.

In tudi če bi se uspeli dogovoriti, bi v Fidesu le podaljšali zamrznitev stavke, je dejal. To je Fides že storil 20. januarja na letni konferenci. Na ministrstvu za zdravje so v sredo za STA pojasnili, da točnega datuma nadaljevanja pogajanj s Fidesom še ni. Ministrstvo mora namreč predhodno pridobiti stališče vlade.

Pogajanja sicer sledijo sporazumu med Fidesom in vlado o začasni prekinitvi stavke iz začetka decembra. Pred tem so namreč zdravniki dva tedna stavkali v obliki 40-urnega delovnega tednika. To je v bolnišnicah povzročilo večje težave, tik pred zaostritvijo stavke pa so se z vlado uspeli dogovoriti.

Nazadnje so se sestali prejšnji torek, ko naj bi vlada predstavila predstavnikom sindikata izhodišča za nadaljevanje pogajanj. A so se pogajanja po dobre pol ure zaključila, saj so v Fidesu ugotovili, da izhodišča bolj ali manj povzemajo že predlagana in zavrnjena izhodišča iz junija lani. Na ministrstvu za zdravje pa so takrat izrazili obžalovanje, ker so predstavniki Fidesa pogajanja zapustili še pred vsebinskim začetkom.