c S

V Braziliji priprli dva Slovenca zaradi suma, da sta vpletena v trgovino z ljudmi

23.02.2017 08:09 Brasilia, 22. februarja (STA) - V Braziliji so pretekli teden v večji akciji, v kateri naj bi sodelovali tudi slovenski in italijanski policisti, razbili večjo mrežo trgovine z ljudmi, v katero naj bi bili vpleteni tudi Slovenci. Osumljenci naj bi mlade ženske večinoma vozili v Gorico in Novo Gorico, kjer so bile prisiljene v prostitucijo, poročajo slovenski mediji.

V operaciji, ki so jo imenovali Marguerita po nočnem klubu v Novi Gorici, so v brazilski zvezni državi Ceare med drugim aretirali najmanj 13 oseb, dve pa začasno pridržali. Med njimi so bili tudi tujci.

Da sta med pridržanimi dva Slovenca, so potrdili na zunanjem ministrstvu, je poročala TV Slovenija. Slovenski veleposlanik v Braziliji Alain Brian Bergant je TVS pojasnil, da so obveščeni o pridržanih Slovencih in da jih bodo po potrebi obiskali v zaporu in nudili potrebno konzularno pomoč, če bodo ostali pridržani.

Iz Generalne policijske uprave (GPU) so za STA sicer povedali le, da je slovenska policija že pred leti zaznala večjo prisotnost brazilskih deklet v Novi Gorici, zaradi suma kaznivih dejanj pa so o tem obvestili brazilske organe. Dodali so tudi, da poteka izmenjava informacij.

Po poročanju portala 24ur.com so pri GPU ugotovili, da je imela večina deklet takrat urejen status v drugih državah EU, nekaj pa naj bi jih bilo zaposlenih kot plesalke v Sloveniji. Brazilski organi so po posredovanju informacij slovenske policije začeli s preiskavo, v kateri so nato razbili kriminalno mrežo.