c S

Objavljena elektronska pošta potrjuje obtožbe na račun novega ameriškega varuha okolja

23.02.2017 08:00 Washington, 22. februarja (STA) - Center za medije in demokracijo, ki je že od leta 2015 s tožbami zahteval dostop do uradne elektronske pošte pravosodnega ministra Oklahome Scotta Pruitta, je uspel in danes objavil pošto, ki dokazuje tesno usklajevanje novega upravitelja Agencije za zaščito okolja ZDA (EPA) z naftno industrijo proti EPA.

Pirova zmaga je prišla prepozno, saj je ameriški senat že v petek Pruitta potrdil na čelo agencije, ki jo je tožil ob vsaki priložnosti zaradi regulacij, ki so zmanjševale dobičke naftne industrije.

Senatni demokrati so zahtevali preložitev glasovanja o Pruittu, dokler se ne objavi elektronska pošta, vendar pa vodstvo senatnih republikancev ni želelo čakati in kandidat predsednika Donalda Trumpa je bil potrjen z 52 glasovi proti 46.

Center za medije in demokracijo je objavil več tisoč elektronskih sporočil, ki ne dopuščajo dvoma o tem, da je za Pruitta interes podjetij pomembnejši od interesa okolja, kar je za politika legitimno, čeprav verjetno ne na položaju šefa agencije, ki mora ščititi okolje pred onesnaževanjem.

Vendar pa pri tem ne gre za nobeno presenečenje. Trump je kmalu po nastopu položaja prepovedal kakršnekoli nove regulacije vlade, in to je predvsem letelo na EPA, katere uslužbenci so bili nad Pruittovo izbiro naravnost zgroženi.

Trump je med drugim tudi že podpisal zakon, ki rudnikom omogoča ponovno odlaganje odpada v reke in potoke z utemeljitvijo, da je bila prepoved sprejeta z namenom uničevanja rudarskih delovnih mest.