c S

V nekaterih zbornicah z javnimi pooblastili predsedniki brez plače

23.02.2017 07:48 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Vprašanje plače nove predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek-Travnik je v jasnosti dvignilo mnogo prahu. V nekaterih drugih zbornicah, ki imajo prav tako podeljena javna pooblastila, predsedniki funkcijo opravljajo častno in za svoje delo pri zbornici ne prejemajo plače. Tako imajo denimo urejeno na notarski in odvetniški zbornici.

Predsednica Notarske zbornice Slovenije Sonja Kralj ni redno zaposlena na zbornici in ne prejema plače, saj je aktivna notarka v Slovenj Gradcu in dodatno opravlja svojo funkcijo v zbornici, so za STA pojasnili na notarski zbornici. Je pa predsednica kot tudi podpredsednik in člani drugih organov zbornice upravičena do povračila potnih in drugih stroškov v zvezi z opravljanjem nalog.

Tudi predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Roman Završek za svoje delo pri zbornici ne prejema plače, saj je to delo častno, so za STA navedli na omenjeni zbornici.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije imajo predsednico Moniko Ažman, ki ni zaposlena nikjer drugje ter opravlja zgolj to funkcijo. Njena plača pa je "primerljiva s plačo pomočnice direktorja za področje zdravstvene nege oziroma glavne medicinske sestre v večjem zdravstvenem zavodu", so navedli na zbornici za STA, a točnega zneska niso želeli razkriti. Ob tem so dodali, da bonitet razen kritja stroškov službenega telefona nima.

Podobno so preverjali na Financah. Po njihovih informacijah predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub, ki je tudi zasebni lekarnar v Račah pri Mariboru, na zbornici dela neprofesionalno, po podjemni pogodbi. Njegovo plačilo pa znaša 4651 evrov bruto na mesec, dodatno se mu obračunavajo potni stroški. Koliko jih dobi, pa na zbornici po poročanju omenjenega časnika niso razkrili.

Na Gospodarski zbornici Slovenije po poročanju Financ pravijo, da predsednik zbornice Marjan Mačkošek svojo funkcijo opravlja neprofesionalno in zanjo ne dobi nikakršnega plačila. Podatkov o morebitnih bonitetah, dodatkih in drugih stroških pa jim niso posredovali.

Članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je prostovoljno, predsednik zbornice Branko Meh pa po pisanju Financ dobiva za svoje delo 2600 evrov bruto mesečno, dodatno še potne stroške.

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije ima obvezno članstvo pravnih oseb, lastnic kmetijskih zemljišč in gozdov, ter tudi fizičnih oseb s katastrskim dohodkom nad 106,88 evra za leto 2016. Podatke za dva vodilna, Cvetka Zupančiča in Branka Ravnika, so razkrili, 4391 in 4036 evrov bruto mesečno, dodatkov nimata, pravijo, pripada jima le boniteta za uporabo službenega avtomobila, poročajo spletne Finance.

V zbornici stečajnih upraviteljev so za časnik pojasnili, da predsednik Marko Zaman ne prejema plače niti dodatkov ali bonitet. Glede stroškov bi bil po internih aktih sicer upravičen do povračila za službena potovanja, a tega praviloma ne uveljavlja, razen v izjemnih primerih, ko gre za daljše potovanje z letalom v tujino.

V trgovinski zbornici podatkov o plačilu vodilnih ne dajo. Imajo pa prostovoljno članstvo in so pravna oseba zasebnega prava. Imajo osem zaposlenih, predsednica Marija Lah opravlja funkcijo neprofesionalno, poročajo Finance.

Omenjeni časnik navaja tudi prihodke teh zbornic in število zaposlenih. Predlani je imela zdravniška zbornica 4,1 milijona evrov prihodkov, 787.000 evrov čistega dobička ter povprečno 36 zaposlenih. Zbornica večino (2,7 milijona evrov) prihodkov dobi iz članarine, preostalo pa iz sredstev javnih financ za izvajanje javne službe (671.000 evrov) in iz opravljanja lastne dejavnosti (685.000 evrov).

Lekarniška zbornica je imela predlani 1,1 milijona evrov prihodkov in osem zaposlenih. GZS je imela predlani 10,5 milijona evrov prihodkov in 230.000 evrov dobička, povprečno so imeli 111 zaposlenih. OZS je predlani imela 3,8 milijona evrov prihodkov, ustvarili so milijon evrov izgube, zaposlenih pa je bilo povprečno 58 ljudi.

Kmetijska zbornica je imela predlani 3,4 milijona evrov prihodkov, od tega 3,26 milijona iz izvajanja javne službe. Pridelala je 345.000 evrov dobička, povprečno je imela 76 zaposlenih.

Odvetniška zbornica je imela predlani 786.000 evrov prihodkov in 162.000 evrov dobička, povprečno pa osem zaposlenih. Zbornica stečajnih upraviteljev je imela predlani 105.000 evrov prihodkov in enega zaposlenega.

Zbornica zdravstvene in babiške nege je imela lani 1,5 milijona evrov prihodkov in 56.000 evrov dobička, povprečno pa šest zaposlenih. Notarska zbornica je predlani imela 260.000 evrov prihodkov in 66.000 evrov izgube ter dva zaposlena.