c S

Glavni odbor Fidesa v četrtek o načinih zaostritve stavke po 6. marcu

22.02.2017 16:22 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Predsedstvo zdravniškega sindikata Fides je v torek razpravljalo o poteku pogajanj z vlado o spremembi kolektivne pogodbe za zdravnike. Ker v zadnjih mesecih z vlado niso prišli do napredka, obvelja sklep letne konference z januarja, da bodo 6. marca zdravniki začeli zaostreno stavkati. O obliki stavke bo v četrtek odločal glavni odbor sindikata.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je za STA povedal, da bi sicer lahko preprečili zaostritev stavke, če bi se z vlado uspeli dogovoriti. A glede na dinamiko pogajanj z vlado - od prejšnjega torka namreč niso dobili od vlade nobenega sporočila, se mu zdi to malo verjetno.

In tudi če bi se uspeli dogovoriti, bi v Fidesu le podaljšali zamrznitev stavke, je dejal. To je Fides že storil 20. januarja na letni konferenci.

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da točnega datuma nadaljevanja pogajanj s Fidesom še ni. Ministrstvo mora namreč predhodno pridobiti stališče vlade.

Pogajanja sicer sledijo sporazumu med Fidesom in vlado o začasni prekinitvi stavke iz začetka decembra. Pred tem so namreč zdravniki dva tedna stavkali v obliki 40-urnega delovnega tednika. To je v bolnišnicah povzročilo večje težave, tik pred zaostritvijo stavke pa so se z vlado uspeli dogovoriti.

V sporazumu, ki sta ga podpisala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, so se med drugim dogovorili o nadaljnjih pogajanjih za spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike, s katero bi med drugim izboljšali status mladih zdravnikov, specialistov in specializantov.

Nazadnje so se sestali prejšnji torek, ko naj bi vlada predstavila predstavnikom sindikata izhodišča za nadaljevanje pogajanj. A so se pogajanja po dobre pol ure zaključila, saj so v Fidesu ugotovili, da izhodišča bolj ali manj povzemajo že predlagana in zavrnjena izhodišča iz junija lani. Zlasti pa ta vladna izhodišča ne sledijo dogovorjeni dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev, so sporočili iz sindikata.

Na ministrstvu za zdravje pa so takrat izrazili obžalovanje, ker so predstavniki Fidesa pogajanja zapustili še pred vsebinskim začetkom. Kot so navedli, Fides ni želel prisluhniti novemu vladnemu predlogu sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe.