c S

Delodajalcem še vedno na voljo programi za preizkus brezposelnih pred zaposlitvijo

22.02.2017 16:20 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Delodajalcem so še vedno na voljo sredstva na treh javnih povabilih, ki jim omogočajo, da spoznajo, preizkusijo in usposobijo brezposelne na delovnem mestu, preden se odločijo glede njihove zaposlitve. Po podatkih zavoda za zaposlovanje delodajalci zaposlijo 70 odstotkov udeležencev teh usposabljanj.

Program Usposabljanje na delovnem mestu delodajalcem omogoča, da spoznajo brezposelne in jih usposobijo za konkretno delo v svojem delovnem okolju, še preden se odločijo za sklenitev delovnega razmerja. Pri tem jim zavod povrne upravičene stroške izvedenega usposabljanja, in sicer 370 evrov za dvomesečno usposabljanje in 493 evrov za trimesečno usposabljanje udeleženca, piše na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje.

Vključijo se lahko brezposelni kandidati in kandidatke, ki so dopolnili najmanj 30 let in ustrezajo še vsem drugim pogojem ciljnih skupin za vključitev. Usposabljanje poteka brez delovnega razmerja in pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Traja lahko dva ali tri mesece.

Brezposelnim, ki se usposabljajo na delovnem mestu, zavod izplača dodatek za prevoz in aktivnost. Po zaključenem usposabljanju se jih po navedbah zavoda zaposli okrog 70 odstotkov.

Javno povabilo bo odprto do porabe sredstev oziroma najkasneje do konca maja.

Mladim brezposelnim je namenjena različica programa Usposabljanje na delovnem mestu za mlade. Vključijo se lahko kandidati, ki so mlajši od 30 let in najmanj tri mesece prijavljeni med brezposelnimi. Usposabljanje na delovnem mestu prav tako poteka brez delovnega razmerja in pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Traja lahko dva ali tri mesece. Enaki so tudi pogoji povračila stroškov.

Javno povabilo bo odprto do porabe sredstev oziroma najkasneje do konca maja.

Delovni preizkus delodajalcem omogoča, da preizkusijo brezposelne za konkretno delo v svojem delovnem okolju, še preden se odločijo za sklenitev delovnega razmerja z njimi. Tako spoznajo njihova znanja, veščine, delovne navade, spretnosti in odnos do dela ter si povrnejo upravičene stroške izvedenega delovnega preizkusa.

Vključijo se lahko kandidati ali kandidatke, prijavljeni v evidenci brezposelnih, ne glede na starost in trajanje brezposelnosti. Delovni preizkus poteka brez delovnega razmerja in pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Traja lahko od najmanj sto ur do največ enega meseca.

Za izveden delovni preizkus zavod delodajalcem povrne ocenjeno vrednost stroškov v višini 206 evrov za udeleženca. Brezposelnim na delovnem preizkusu izplača dodatek za prevoz in aktivnost. Po zaključenem preizkusu se jih zaposli več kot 70 odstotkov, navajajo na zavodu.

Javno povabilo bo odprto do porabe sredstev oziroma najkasneje do konca julija.