c S

Varuhinja še brez odločitve o vložitvi zahteve za oceno ustavnosti novele o tujcih

22.02.2017 16:20 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer še ni sprejela odločitve o morebitni vložitvi zahteve za oceno ustavnosti novele zakona o tujcih, k čemer jo v svojem letnem poročilu poziva Amnesty International. S poročilom se bodo sicer pri varuhu še podrobneje seznanili.

Nevladna organizacija za človekove pravice je namreč danes objavila oceno stanja človekovih pravic po svetu za leto 2016. Poročilo je do Slovenijo zelo kritično, v njem državi očitajo, da si aktivno prizadeva za omejevanje pravic migrantov, prosilcev za azil in beguncev. Predvsem so opozorili na novelo zakona o tujcih, ki po njihovem mnenju "brezsramno predvideva kršitve vrste priznanih človekovih pravic, ki izhajajo iz mednarodnega begunskega prava, prava človekovih pravic in slovenske ustave".

Varuhinjo človekovih pravic so zato pozvali, naj novelo zakona o tujcih predloži v ustavno presojo. Pri varuhu na vprašanje STA odgovarjajo, da odločitev o vložitvi zahteve še ni bila sprejeta, bo pa javnost o tem vsekakor seznanjena. Nussdorferjeva je sicer pred časom napovedala, da bo zakon analizirala ter se na osnovi ugotovitev odločila, ali bo uporabila možnost bodisi zahteve bodisi pobude za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa.

Glede poročila AI pa pri varuhu pojasnjujejo, da se bodo z njim vsekakor podrobneje seznanili, saj so tudi ugotovitve nevladnih organizacij za njih pomemben vir informacij. Obenem poudarjajo, da tudi varuh pripravlja svoje letno poročilo za leto 2016 in bo v njem predstavil svoje ugotovitve o stanju človekovih pravic v Sloveniji.

Za odziv na opozorila iz poročila AI je STA zaprosila tudi ministrstvo za notranje zadeve, odgovore še pričakujemo.