c S

ZN: V Jemnu lakota grozi sedmim milijonom ljudi

22.02.2017 13:45 Sana, 22. februarja (STA) - V Jemnu zaradi konflikta med vladnimi in uporniškimi silami lakota grozi okoli sedmim milijonom prebivalcev, je v torek opozoril humanitarni koordinator ZN v Jemnu Jamie McGoldrick. Po podatkih Unicefa zaradi podhranjenosti že trpi 462.000 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sedem milijonov prebivalcev ne ve, kje bodo dobili naslednji obrok in so bližje stradanju kot kadarkoli prej," je povedal McGoldrick in dodal, da se okoli 17 milijonov ljudi v državi s 27 milijoni prebivalcev ne more ustrezno prehranjevati in so pogosto prisiljeni preskočiti obroke. Po njegovih navedbah najbolj trpijo ženske in deklice, ki jedo zadnje in najmanjše obroke.

Jemen je prizorišče spopadov med vladnimi silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki jih podpirajo sile arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, in uporniškimi Hutiji, ki so leta 2014 zavzeli prestolnico Sana.

Konflikt se je še dodatno razvnel marca 2015, ko so Hutiji napredovali proti mestu Aden, zaradi česar je koalicija proti njim sprožila vojaško operacijo.

Minuli mesec so sile, zveste predsedniku, sprožile ofenzivo proti upornikom na območju ob Rdečem morju in zavzele tamkajšnje pristanišče Moka.

"Zelo sem zaskrbljen nad stopnjevanjem konflikta in militarizacijo jemenske zahodne obale. Zaradi tega najbolj trpijo civilisti," je opozoril McGoldrick.

V pristaniške Hodeida na zahodu Jemna, ki je sicer pod nadzorom hutijskih upornikov, je namreč priletelo več neeksplodiranih raket, zaradi česar se je še dodatno zmanjšalo število ladij in uvoz, ki je ključen za oskrbo države s hrano, je še dodal.

"Država je od 80 do 90 odstotkov odvisna od uvoza hrane, zato sem prisiljen razglasiti alarm," je povedal predstavnik ZN, ki meni, da je takojšnje posredovanje v konflikt nujno za preprečitev lakote prebivalcev.

Prav tako je Sklad ZN za otroke (Unicef) v torek sporočil, da zaradi podhranjenosti v Jemnu trpi 462.000 otrok.

Konflikt v Jemnu je po podatkih ZN terjal že 7400 življenj, od tega 1400 otrok.