c S

Pravosodni policisti z aprilom prevzemajo varovanje sodne palače

22.02.2017 13:40 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij tečejo priprave na gradnjo novega zapora v Dobrunjah in obnovo ženskega zapora na Igu. Z aprilom bodo prevzeli tudi varovanje sodne stavbe na Tavčarjevi v Ljubljani, je napovedal generalni direktor uprave Jože Podržaj in znova opozoril na kadrovsko podhranjenost in prenatrpanost slovenskih zaporov.

Podržaj je na današnji novinarski konferenci predstavil ključne projekte in aktivnosti, ki trenutno potekajo v slovenskih zaporih. Po njegovih besedah trenutno tečejo priprave na gradnjo novega zapora, zelo blizu je odločitev za povsem nov zapor v Dobrunjah, ki bo sprejel 388 zapornikov. Hkrati pa bodo obnovili in dogradili ženski zapor na Igu, ki naj bi tako sprejel 140 zapornic. Začetek gradnje je predviden v letu 2018, vselitev pa v letu 2020 oziroma 2021, je napovedal.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij se intenzivno pripravljajo na varovanje sodne palače na Tavčarjevi ulici v Ljubljani, ki ga bodo prevzeli s 1. aprilom. V ta namen so zaposlili 15 novih pravosodnih policistov, ki se trenutno usposabljajo. Podržaj je ob tem opozoril, da gre za velik zalogaj, saj so s temi zaposlitvami porabili kvote zaposlitev, zato si prizadevajo, da bi jih dobili nazaj v sistem.

Zaposleni v zaporih - trenutno jih je 845, od tega 538 pravosodnih policistov - so namreč preobremenjeni in izgoreli, zato si po Podržajevih besedah prizadevajo, da bi njihovo število postopoma povečali.

V slovenskih zaporih je sicer trenutno zaprtih 1387 ljudi. Z letošnjim letom so povečali zmogljivost za 17 postelj, saj so v ženskem zaporu na Igu odprli nov oddelek, namenjen zapornicam, ki kazen prestajajo na odprtem oddelku. Kljub tej rešitvi pa je zapor na Igu še vedno prenapolnjen, je opozoril Podržaj.

Število zapornic namreč zadnjih nekaj let strmo narašča in se je med letoma 2010 in 2016 povečalo kar za sto odstotkov. Tega trenda si po Podržajevih besedah ne znajo razložiti, očitno pa je povezan s spremenjeno družbeno vlogo žensk.

Sicer so v lanskem letu zabeležili upad števila zapornikov za šest odstotkov, povprečno je bilo lani zaprtih 1378 ljudi. Podržaj je še navedel, da lani ni bilo nobenega bega iz zapora, prav tako med zaporniki niso zabeležili nobenega samomora. Lani se je zmanjšala tudi uporaba prisilnih sredstev, medtem ko so v zaporih našli več prepovedanih predmetov, je dodal.

Je pa lani nekoliko narasel strošek oskrbnega dne na zapornika, in sicer s 63 na 68 evrov, je še navedel direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Med aktualnimi projekti je Podržaj danes izpostavil tudi strategijo uprave za izvrševanje kazenskih sankcij do leta 2020 z naslovom Z zgledom in strokovnostjo - za varno družbo in nove začetke. Ena ključnih nalog je izvedba akcijskega načrta za delo zaprtih oseb, Podržaj pa je izpostavil tudi projekt za razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb.

Podržaj je spregovoril tudi o problematiki odlogov in prekinitev prestajanja zaporne kazni iz zdravstvenih razlogov. Kot je pojasnil, je ministrstvo za zdravje imenovalo devetčlansko zdravniško komisijo, ki bo v primeru suma o zlorabi na zahtevo sodišča ali direktorja zavoda v desetih dneh izdala mnenje.