c S

Na uradnem obisku v Sloveniji srbski zunanji minister

22.02.2017 08:13 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Srbski minister za zunanje zadeve Ivica Dačić bo danes na povabilo zunanjega ministra Karla Erjavca na uradnem obisku v Sloveniji. Dačića bodo ločeni sprejeli tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Milan Brglez in premier Miro Cerar.

Kot so ob tem sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve, Dačićev obisk pomeni nadaljevanje rednega in intenzivnega političnega dialoga med državama na ravni zunanjih ministrov. Pogovori zunanjih ministrov bodo osredinjeni na dvostransko sodelovanje, približevanje Srbije Evropski uniji, regionalno sodelovanje, razmere v regiji Zahodnega Balkana, vključno z migracijsko problematiko ter medsosedskim odnosom v regiji.

Ministra bosta pole tega pregledala realizacijo dogovorov, sprejetih na zadnjem zasedanju vlad Slovenije in Srbije oktobra lani v Srbiji, ter začrtala okvirno agendo dvostranskega sodelovanja v letošnjem letu. Slovenija bo na pogovorih tudi izpostavila pomen reševanja vprašanj s področja nasledstva.

Zunanja ministra bosta ob 11.35 v prostorih ministrstva za zunanje zadeve podala izjavo za medije.

Dačić prihaja v Slovenijo pred skorajšnjimi predsedniškimi, morda pa tudi predčasnimi parlamentarnimi volitvami v Srbiji. Pred predsedniškimi volitvami, ki naj bi bile aprila, je v Srbiji za razburjenje poskrbel sedanji predsednik Tomislav Nikolić, ki je sprva nakazal, da bi se lahko potegoval za še en predsedniški mandat, čeprav je njegova stranka SNS za kandidata potrdila premierja Aleksandra Vučića. Po ponedeljkovem srečanju z Vučićem se je tej nameri javno odpovedal.

Srbija v teh dneh tudi pričakuje, ali bo BiH uradno vložila zahtevo za revizijo sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) v tožbi BiH proti Srbiji zaradi agresije in genocida. Gre za sodbo iz leta 2007, s katero je sodišče razsodilo, da Srbija oziroma nekdanja ZR Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, temveč ga ni poskusila preprečiti. Revizija sodbe bi lahko poslabšala odnose med državama.