c S

Odbor DZ za čim prejšnjo pripravo meril za težka delovna mesta

22.02.2017 08:05 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Poslanska skupina ZL se je na današnji nujni seji odbora DZ za delo, sklicani na njihovo zahtevo, zavzela za vrnitev višje prispevne stopnje za poklicne pokojnine. Odbor ni podprl njihovih predlogov. Pač pa je vladi priporočil, naj čim prej pripravi merila za težka delovna mesta.

Vlada naj po sprejetemu koalicijskemu dopolnilu v sodelovanju s socialnimi partnerji čim prej opredeli merila in kriterije za določitev težkih in zdravju škodljivih delovnih mest, na tej podlagi pa pripravi nov seznam težkih in zdravju škodljivih delovnih mest.

Prispevna stopnja za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, ki je namenjeno poklicnim pokojninam, naj se z zdajšnjih osem odstotkov vrne na 9,25 odstotka, je dejal Luka Mesec iz ZL. Po njegovih besedah namreč utemeljeno sumijo, da bo znižana prispevna stopnja pomenila tudi nižje poklicne pokojnine in s tem manjši obseg socialnih pravic.

V ZL so zahtevali tudi znižanje upravljavske provizije Kapitalske družbe (Kad) kot upravljavke sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja na največ 0,5 odstotka, medtem ko zdaj znaša en odstotek. Stroški upravljanja tako znašajo več kot sedem milijonov letno, saj sklad upravlja s približno 700 milijoni evrov, so opozorili. Odbor njihovih predlogov, kot rečeno, ni podprl.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je ponovil, da bodo poklicne pokojnine zaradi spremenjenega pokojninskega zakona višje. Glede na izračune pa se bo na individualnih računih zavarovancev zbralo dovolj sredstev za poklicno pokojnino tudi ob osemodstotni prispevni stopnji, je zagotovil.

Ob zahtevi za znižanje upravljavske provizije pa je napovedal, da bo ministrstvo še danes na Kad naslovilo ustrezen poziv.

Po opozorilu Zorana Petroviča iz Sindikata policistov Slovenije znižanje prispevne stopnje, kot je določeno v novem pokojninskem načrtu poklicnega zavarovanja, ni bilo usklajeno niti na odboru sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja niti na Ekonomsko-socialnem svetu.

Predsednik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije Asmir Bečarević pa je Pogačarjevo napoved o višjih poklicnih pokojninah označil kot zavajanje. "Če bi bilo to res, mi ne bi šli na ulice," je dejal. Po njegovih besedah so pod vprašajem zlasti poklicne pokojnine mladih, ki bodo v celoti vključeni v sistem po novih pravilih. "Nekdo se očitno igra z našimi poklicnimi pokojninami," je dejal. Vendar je Pogačar tu zagotovil, da se bo za vse nabralo dovolj sredstev na njihovih računih.

Poslanka DeSUS Julijana Bizjak Mlakar je menila, da je na voljo premalo informacij za prave odločitve. "O tem bi se morali pogovoriti na Ekonomsko-socialnem svetu in doseči soglasje," je menila. Po Pogačarjevem pojasnilu pa tu soglasje ni procesna predpostavka.

Tudi poslanec SD Matjaž Han je ocenil, da je na voljo premalo podatkov. Sicer pa si v Sloveniji zaslužijo dostojne pokojnine tako tisti, ki delajo na težkih delovnih mestih, kot tudi vsi drugi, je opozoril.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se je danes sestala s sindikati s člani na težkih delovnih mestih še pred sejo odbora. Zagotovila jim je, da bo stopnja zvišana v primeru, če bodo nadaljnji izračuni nakazali primanjkljaj na računih zavarovancev.

Novosti je vpeljal novi pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki se je začel uporabljati z letošnjim letom, potrdila pa ga je ministrica. Sindikati so nezadovoljstvo izrazili že na protestnih demonstracijah 18. januarja pred ministrstvom za delo.

Poklicno zavarovanje v skladu z zakonom pomeni zbiranje prispevkov delodajalcev na osebnih računih zavarovancev, ki na tej podlagi pridobijo pravico do poklicne pokojnine. Vanj se morajo pod določenimi pogoji obvezno vključiti zavarovanci, ki opravljajo bodisi zdravju škodljiva dela bodisi dela, ki jih po določeni starosti ni več mogoče uspešno opravljati, denimo policisti, vojaki, gasilci, železničarji, rudarji in piloti.