c S

Novi predsednik Evropskega parlamenta Tajani prihodnji teden v Sloveniji

22.02.2017 08:04 Ljubljana/Bruselj, 21. februarja (STA) - Novi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani bo prihodnji petek, 3. marca, na obisku v Sloveniji, je danes za STA povedala njegova tiskovna predstavnica Delia Vlase. Skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem bosta v prvi vrsti odprla novo Hišo EU v Ljubljani.

Juncker se bo v Sloveniji sicer mudil že tudi dan prej. S slovenskim premierjem Mirom Cerarjem naj bi se posvetila predvsem vprašanjem prihodnosti Evropske unije, pa tudi vprašanju migracij in nadaljevanja nadzora na notranji schengenski meji med Slovenijo in Avstrijo. Pričakovati je tudi pogovore o drugih temah, kot je npr. vprašanje zaščite terana.

Tajani, ki je bil za novega predsednika Evropskega parlamenta izvoljen 17. januarja, v Slovenijo prihaja prvič v tej vlogi. Podrobnejši program njegovega obiska zaenkrat še ni znan, kot je povedala Vlasejeva, pa prihaja v Ljubljano v prvi vrsti na slovesno odprtje novih prostorov predstavništva Evropske komisije in informacijske pisarne Evropskega parlamenta - Hiše EU v Ljubljani. Slovesnosti se bosta udeležila tudi Juncker in Cerar.

Predstavništvo EU se je iz starih prostorov na Bregu ob Ljubljanici na Dunajsko cesto 20 v Ljubljani preselilo oktobra lani. Na novi lokaciji je državljanom med drugim na voljo večja informacijska točka, ki ponuja tudi interaktivno predstavitev EU.