c S

ZDA z eno izjemo po novem več ne bodo delale razlik med nezakonitimi priseljenci

22.02.2017 08:04 Washington, 21. februarja (STA) - Minister za domovinsko varnost John Kelly je zveznim agencijam, ki se ukvarjajo s priseljevanjem, danes izdal navodila v skladu z izvršnim ukazom predsednika Donalda Trumpa. Navodila pravijo, da med nezakonitimi priseljenci več ni razlik glede prioritete za izgon, zaščiteni pa ostajajo tisti, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki.

Slednje je pred izgonom leta 2014 z izvršnim ukazom zaščitil pred izgonom predsednik Barack Obama, Trump pa je to ohranil. Vsi drugi, torej tudi starši teh otrok, ki v ZDA niso prekršili drugih zakonov, pa so predvideni za izgon. Kelly je pojasnil, da za lov na nezakonite priseljence nacionalne garde ne bodo uporabljali, čeprav je bilo to med uvodnimi predlogi.

Končuje se tudi tako imenovana politika "ujemi in izpusti". Zaradi poplave nezakonitih priseljencev, ki so jih ujeli med prestopanjem meje ali kasneje, so zvezni agenti večino izpustili z navodilom, naj se kasneje oglasijo na sodišču. Veliko se jih potem ni. Izpuščali so jih zato, ker v centrih za pridržanje enostavno ni dovolj prostora.

Kellyjevo navodilo zato poziva k širitvi obstoječih objektov in gradnji novih, vendar bo za to potreben kongresni zakon, kot tudi za uresničitev ideje o gradnji velikega zidu na meji z Mehiko, ki bo stal najmanj 20 milijard dolarjev. Trump še vedno trdi, da bo za zid plačala Mehika in Kelly je pozval k identifikaciji proračunskih sredstev, ki so namenjena Mehiki. Ta denar bi potem zadržali in namenili za gradnjo zidu.

Navodila pozivajo tudi k zaposlitvi 10.000 dodatnih carinskih agentov in 5000 dodatnih mejnih stražnikov. Tudi za to bo potreben denar, nad katerim ima nadzor kongres. Prioriteta za gradnjo zidu je okoli mesta El Paso v Teksasu, okoli Tucsona v Arizoni in El Centra v Kaliforniji.

Kellyjeva navodila prav tako omogočajo lokalnim policijskim postajam po ZDA, da sodelujejo z zveznimi agenti pri identifikaciji in izgonu nezakonitih priseljencev. Obama je lokalne policije, ki tega niso hotele početi, pustil pri miru oziroma je celo aktivno nastopil proti tistim, ki so uveljavljanje zvezne imigracijske zakonodaje prevzeli nase, kot je to počel slavni šerif iz Phoenixa Joe Arpaio.

Pod Trumpom je drugače, pri čemer prihaja do vojne z večjimi mesti po ZDA, ki so se razglasila za zavetišča, kot sta na primer New York in Los Angeles. Lokalne oblasti v mestih policiji odsvetujejo sodelovanje z zvezno vlado glede imigracije in obljubljajo zaščito nezakonitih priseljencev. Trump grozi, da bo tem mestom odvzel zvezna proračunska sredstva.