c S

Juncker: V Slovenijo grem razpravljat o evropski prihodnosti, ne o vinu

22.02.2017 08:02 Bruselj, 21. februarja (STA) - Namen mojega obiska v Sloveniji je razprava o evropski prihodnosti, ne o slovenskem vinu, je danes v Bruslju poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Ne bomo ure in ure razpravljali o slovenskem vinu, ki mi je mimogrede zelo všeč. Čeprav sem pivec piva, imam rad slovenska vina," je dejal v naključnem pogovoru z novinarji.

"V Slovenijo grem razpravljat o evropskih vprašanjih," je v povezavi z obiskom 2. in 3. marca v Sloveniji poudaril Juncker v naključnem pogovoru s slovenskimi in hrvaškimi mediji v Bruslju.

Predsednik komisije je svoj obisk v Sloveniji za slovenske medije potrdil že v začetku februarja ob robu vrha EU na Malti. Premier Miro Cerar je tedaj v Valletti dejal, da bo z Junckerjem govoril tudi o teranu in drugih slovenskih interesih.

"Slovensko vodstvo je zelo proevropsko - predsednik, premier, vlada. Ne bomo ure in ure razpravljali o slovenskem vinu, ki mi je mimogrede zelo všeč. Čeprav sem pivec piva, imam rad slovenska vina," je danes dejal Juncker.

"Veliko smo storili za slovenski sektor proizvajalcev vina, a to ne bo glavna tema mojega obiska v Sloveniji. Slovenijo želim obiskati, ker že leta nisem bil tam, kar je greh, saj mi je ta država zelo všeč, tudi vsi tisti, ki so bili in so na oblasti," je še povedal predsednik komisije.

Pri Junckerjevem obisku torej ne bo šlo za vino, ampak za Evropo. Predsednik komisije namreč želi izvedeti, kako točno si slovenska vlada in predsednik predstavljajo evropsko prihodnost. "To je namen obiska," poudarja Juncker.

V odzivu na slovenske argumente, da gre pri teranu dejansko za položaj Slovenije v EU in da komisija v tem primeru ne opravlja ustrezno svoje vloge varuhinje evropskega pravnega reda, pa predsednik komisije še pravi, da zelo spoštuje Slovenijo, mlado članico EU.

Ob tem Juncker zavrne delitev članic unije na nove in stare, češ da ni spoštljiva. Raje govori o "mladih" članicah, ki jih je treba po njegovih besedah obravnavati "povsem enako kot ustanovne članice".

"Ne mislite pa, da grem tja razpravljat o slovenskem vinu. To bo rešeno. Ni pa to namen mojega obiska," je še enkrat poudaril v naključnem pogovoru s slovenskimi in hrvaškimi mediji v Bruslju, ki so čakali na izjavo hrvaškega finančnega ministra Zdravka Marića.