c S

Sopredsedujoča turški prokurdski stranki HDP ostala brez poslanskega mandata

22.02.2017 08:01 Istanbul, 21. februarja (STA) - Sopredsedujoča prokurdski stranki HDP Figen Yüksekdag je po razsodbi prizivnega sodišča ostala brez poslanskega mandata v turškem parlamentu, današnje poročaje turških medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Yüksekdagova je skupaj z drugim sopredsedujočim HDP Selahattinom Demirtasom in še 10 drugimi poslanci stranke že v preiskovalnem zaporu.

Večina med njimi se je v preiskovalnem zaporu znašla zaradi obtožb, povezanimi s terorizmom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je poleg tega, da je sopredsedujoči Ljudske demokratske stranke (HDP) odvzelo poslanski mandat, drugega sopredsedujočega HDP Dermirtasa zaradi razžalitve turške države obsodilo na pet mesecev zapora. Tožilstvo zanj zaradi drugih obtožb sicer zahteva kar 142 let zapora.

V primeru Yüksekdagove je sodišče že leta 2013 razsodilo, da ne bi smela biti izvoljena v parlament, saj je bila obtožena teroristične propagande.

HDP je druga največja opozicijska stranka v Turčiji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan stranki očita, da je podaljšana roka prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), kar pa stranka zavrača. V zadnjih mesecev so zaprli več tisoč članov HDP.

45-letna Yüksekdagova je bila v parlament izvoljena leta 2015 v provinci Van na vzhodu Turčije.