c S

Kontič poziva Šefica, naj ne podpiše najemne pogodbe za azilni dom v Velenju

22.02.2017 08:01 Velenje, 21. februarja (STA) - Velenjski župan Bojan Kontič je danes državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica v pismu vnovič pozval, naj ne podpiše najemne pogodbe za azilni dom v Velenju. Krajani Krajevne skupnosti Stara vas, kjer naj bi uredili dom, namreč še vedno nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma, so danes sporočili z velenjske občine.

Po navedbah občine krajani prav tako nasprotujejo predstavitvi azilnega doma v prostorih krajevne skupnosti.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je pred tednom dni Mestno občino Velenje obvestilo, da so pogajanja z zasebnim lastnikom samskega doma v Velenju, kjer MNZ načrtuje izpostavo azilnega doma, v zaključni fazi, kar pomeni, da bodo lahko v kratkem pristopili k podpisu najemne pogodbe.

Ob tem MNZ navaja, da bodo, če bodo nastopile okoliščine za odprtje izpostave azilnega doma v Velenju, skladno z novembra lani sprejetimi sklepi sveta Mestne občine Velenje v izpostavi nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito, in sicer prednostno ranljive skupine s posebnimi potrebami, družine.

Kontič pa je v odgovoru Šefica obvestil, da so na občini po tistem, ko so bili novembra lani na mestnem svetu sprejeti omenjeni sklepi oz. zahteve v zvezi z izpostavo azilnega doma v Velenju, prejeli zahtevo za razpis naknadnega referenduma na sprejete sklepe.

O tej zahtevi je moral, kot je znano, župan po prejetju sodbe upravnega sodišča, kamor so se po prvi zavrnitvi referenduma pritožili pobudniki referenduma, speljati nov postopek. Kontič je prejšnji teden sporočil, da ostaja pri oceni, da pogojev za razpis referenduma, ki ga zahteva Civilna iniciativa Velenje, ni.

Ker obstaja možnost razveljavitve omenjenih sklepov mestnega sveta, o čemer seveda "odločitev še ni dokončno sprejeta", je župan pristojnim na MNZ svetoval, naj k podpisu pogodbe z lastnikom prostorov ne pristopijo, "dokler se vsebina spora ne razreši".

Župan je predlagal tudi, da MNZ medtem opravi predstavitev projekta v Krajevni skupnosti Stara vas, kjer se nahaja samski dom in kjer so po navedbah župana "že v prvem valu beguncev izrazili pripravljenost, da bi sprejeli deset begunskih družin". Krajani pa zdaj temu predlogu torej nasprotujejo.

Na ministrstvu pa so za STA povedali, da so si prizadevali celovito predstaviti problematiko in se pogovoriti o morebitnih dodatnih ukrepih predvsem zato, da bi se tako krajani kot morebitni prosilci za mednarodno zaščito počutili dobro in varno.

"Kljub temu, da zaenkrat nismo dobili pozitivnega odgovora na naše povabilo, smo pripravljeni to storiti kadar koli v naslednjem obdobju. Ministrstvo za notranje zadeve si namreč vselej prizadeva za čim boljše sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in tako bo tudi v prihodnje oziroma do takrat, ko bodo te naloge še v okviru našega ministrstva," pojasnjujejo na ministrstvu.

Dodali so še, da je ministrstvo v skladu z zakonskimi nalogami in pooblastili ter sklepi vlade zavezano k temu, da zagotovi ustrezno namestitev in obravnavo vseh prosilcev in oseb, ki prihajajo na podlagi zavez iz projekta premestitve oseb, "in te naloge bomo seveda opravljali, dokler jih ne bo prevzel pristojni urad".

Predstavnik Civilne iniciative Velenje Mihael Letonje je za STA povedal, da so prejeli uradni odgovor velenjske občine glede razpisa omenjenega referenduma. Odgovor so posredovali dvema pravnikoma in ko bodo prejeli njuno mnenje, se bodo odločili o nadaljnjih korakih.