c S

Sazasova tožba proti Dnevniku zaradi afere Agicoa na prvi stopnji padla

22.02.2017 07:57 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Okrajno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo za popravek, ki jo je Združenje Sazas vložilo proti časopisu Dnevnik zaradi poročanja o nakazovanju sredstev Sazasa združenju Agicoa v Švico. Tožbeni zahtevek je v celoti zavrnjen, prav tako mora Sazas plačati Dnevniku 1560 evrov stroškov, so potrdili pri Dnevniku.

Dnevnik je namreč novembra lani v članku z naslovom Milijoni so odtekali, nadzornik pa je spal poročal, da je Sazas med letoma 2001 in 2010 združenju Agicoa nakazoval milijone evrov. Šlo naj bi za denar, ki so ga Sazasu plačevali kabelski operaterji, od T2 do Telekoma, kot nadomestilo za t. i. kabelsko retransmisijo. Sazas je denar zbiral v imenu avtorjev filmov, dokumentarcev, serij - in njim naj bi ga tudi razdelil, a naj bi po takratnem poročanju Dnevnika ta denar nakazal družbi Agicoa v Švici, od tam pa se na račune tistih, ki jim pripada, naj ne bi nikoli vrnil.

Zaradi člankov, ki so jih na to temo objavili v Dnevniku, je Sazas vložil več tožb proti tej medijski hiši, med drugim tudi zaradi neobjave popravka članka.

Sazas je v tožbi za popravek zanikal navedbe, da so desetletje nakazovali družbi Agicoa v Švico milijone evrov, ki bi jih morali prejeti slovenski producenti in režiserji in da skoraj nihče od Sazasa v tem času ni prejel niti centa tega denarja. Prav tako so zanikali, da je Sazas ta denar nakazoval v Švico brez pravne podlage in da Agicoa nikdar ni predložila dokazil Sazasu, da zastopa določene avtorje.