c S

Prek Facebooka se širi nova spletna prevara

22.02.2017 07:54 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Ekipa projekta Varni na internetu opozarja na novo prevaro, ki cilja na slovenske internetne uporabnike. Gre za anketo, za katero se skriva SMS-klub, ki z zlorabo imena in logotipa trgovskega podjetja Mercator poskuša pritegniti pozornost spletnih uporabnikov in jih zvabiti v včlanitev v SMS-klub. Na prevaro so že opozorili tudi v Mercatorju.

"Nagrada je zelo privlačna, za praktično nič dela lahko osvojite 100 evrov, saj je potrebnih le nekaj klikov v anketi. Žal nič ne bo z nakupovanjem, saj se ponovno izkaže, da gre za vabo v SMS-klub," opozarjajo v ekipi Varni na internetu.

Kot pojasnjujejo, se na naslovu http://insightsurveys.net/ mercator7/ nahajajo tri preprosta vprašanja o zadovoljstvu kupcev s trgovino Mercator. Ko uporabnik odgovori na vprašanja, mora v naslednjem koraku anketo še deliti na svojem profilu na Facebooku in jo prek orodja Messenger poslati 10 prijateljem.

Ko uporabnik deli anketo, pristane na strani, kjer je obvestilo, da obljubljenih kuponov ni več na voljo. V isti sapi mu v zameno ponudi, da lahko takoj prevzame nov mobilni telefon Iphone 7, pri čemer pa da mora pohiteti, ker naj bi bila na voljo le še dva telefona.

Če uporabnik izbere nagrado Iphone 7, se končno izkaže pravi namen ankete in obljubljenih kuponov. Ko vpiše svojo telefonsko številko, dobi namreč sporočilo SMS, če se strinja z včlanitvijo v SMS-klub.

Če odgovori s ključno besedo DA, bo vsak mesec njegov račun višji za približno 20 evrov, obljubljenega mobilnika pa ne bo prejel. Uporabniki, ki so potrdili članstvo in bi se radi izčlanili, lahko pošljejo SMS s ključno besedo STOP DA na 6060.

"Zato zelo previdno berite drobni tisk, vedno se pozanimajte, kakšni skriti stroški bodo nastali, predvsem pa naj vedno, ko naletite na takšne super ankete, zasveti lučka za alarm," še poudarjajo v ekipi projekta Varni na internetu.