c S

Ministrica na pogovoru o poklicnih pokojninah napovedala nadaljnje izračune, sindikati nezadovoljni

21.02.2017 14:40 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se je sestala s sindikati s člani na težkih delovnih mestih, ki zahtevajo vrnitev prispevne stopnje za poklicne pokojnine na višji odstotek. Če bodo nadaljnji izračuni pokazali, da bo na računih primanjkljaj, bo stopnja zvišana, je dejala. Sindikati z odgovorom niso zadovoljni. O tem bo danes razpravljal odbor DZ.

Ministrica je na današnjem sestanku v Ljubljani ponovila, da je v novem pokojninskem načrtu poklicnega zavarovanja prispevna stopnja s prej veljavnih 9,25 odstotka znižana na osem odstotkov na podlagi aktuarskih izračunov. Nikoli ni bil namen ogroziti poklicne pokojnine, je zagotovila.

Če bodo nadaljnji izračuni klub vsemu pokazali, da bi imeli vključeni v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje primanjkljaj na svojih računih, bo prispevna stopnja zvišana, so ministričine besede posredovali z ministrstva.

Če pa bodo izračuni znova pokazali velike presežke na računih, ni odgovorno, da se prispevna stopnja zviša, je dejala.

Sindikati so tudi proti višji upravljavski proviziji. Ta mora znašati največ 0,5 odstotka, zahtevajo.

S predlogom Kapitalske družbe (Kad), ki je kot upravljavka sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja zvišala upravljavsko provizijo, Kopač Mrakova tudi sama ni zadovoljna. Pri tem pa je pojasnila, da pristojni minister nima neposredne možnosti vplivati na višino upravljavske provizije. "Vendar bom danes zelo jasno pozvala Kad, da to upravljavsko provizijo zniža," je zagotovila.

Sicer bodo na ministrstvu po njenih besedah razmislili o prenosu sredstev na drugega upravljavca, ki bo lahko zagotavljal nižjo upravljavsko provizijo.

Toda sindikati z ministričinimi odgovori niso zadovoljni. "To so nelegitimni posli," je za STA dejal predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek. Po njegovih besedah dosedanji izračuni niso korektni.

Dodal je tudi, da država ne jamči za sredstva na računih zavarovancev. "Kad gre lahko takoj v stečaj, kaj pa potem?" sprašuje.

O vprašanju prispevne stopnje poklicnega pokojninskega zavarovanja in upravljavskih provizij bo danes popoldne na zahtevo poslanske skupine ZL razpravljal tudi odbor DZ za delo. Nižanje prispevne stopnje poklicnega pokojninskega zavarovanja in visoki upravljavski stroški sklada poklicnega pokojninskega zavarovanja po oceni ZL ogrožajo socialno varnost bodočih poklicnih upokojencev. V ZL zahtevajo, da se prispevna stopnja poklicnega zavarovanja vrne na raven pred spremembami in da se stroški upravljanja znižajo.

Novosti je vpeljal novi pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki se je začel uporabljati z letošnjim letom, potrdila pa ga je ministrica. Sindikati so nezadovoljstvo izrazili že na protestnih demonstracijah 18. januarja pred ministrstvom za delo.

Poklicno zavarovanje v skladu z zakonom pomeni zbiranje prispevkov delodajalcev na osebnih računih zavarovancev, ki na tej podlagi pridobijo pravico do poklicne pokojnine. Vanj se morajo pod določenimi pogoji obvezno vključiti zavarovanci, ki opravljajo bodisi zdravju škodljiva dela bodisi dela, ki jih po določeni starosti ni več mogoče uspešno opravljati, denimo policisti, vojaki, gasilci, železničarji, rudarji in piloti.