c S

Slovenija še vedno z največjim deležem ozemlja Nature v EU

21.02.2017 11:49 Bruselj, 21. februarja (STA) - Slovenija ostaja država z največjim deležem ozemlja, vključenim v omrežje Natura 2000, in se srečuje s podobnimi težavami kot ostale države članice. Evropsko računsko sodišče je sicer v danes objavljenem revizijskem poročilu opozorilo na nezadovoljivo upravljanje, financiranje in spremljanje izvajanja omrežja Natura 2000.

Omrežje Natura 2000 zajema 18 odstotkov kopenskih in šest odstotkov morskih območij v EU in je sestavljeno iz 27.000 območij, določenih kot varovana območja na podlagi direktiv o pticah in habitatih. V okviru ohranjanja biotske raznovrstnosti se v Evropi varuje 230 vrst naravnih habitatov in skoraj 1200 živalskih in rastlinskih vrst ter 200 vrst ptic, so sporočili iz Bruslja.

Računsko sodišče je ugotovilo, da vsa območja Nature 2000 s predpisi še niso bila razglašena za varovana območja, za vsa območja niso določeni organi upravljanja, ukrepi, ocena stroškov in financiranje pa ne sledijo ciljem in potrebam varovanja teh območij. Kazalniki uspešnosti so bili osredinjeni na obseg zaščitenih področij, ne pa na rezultate z vidika stanja varovanih habitatov ali živalskih vrst.

Države članice sicer zagotavljajo nekatere podatke o stanju varovanih habitatov in vrst, vendar so podatki nepopolni in neprimerljivi. Posebej je zaskrbljujoče, da države članice vplivov novih projektov na teh območjih niso ustrezno presojale, kar je povzročilo veliko število pritožb. Komisija je večino pritožb sicer uspešno rešila ali proti državam članicam sprožila postopke ugotavljanja kršitev, vendar pa bi države lahko bolje seznanjala s primeri dobrih praks.

Številni podani primeri v poročilu se nanašajo na pet revidiranih držav članic - Nemčijo, Francijo, Estonijo, Poljsko in Romunijo. Član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb je pojasnil, da so revidirali upravljanje, financiranje in spremljanje izvajanja omrežja Natura 2000, katerega namen je ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Čeprav Slovenija ni bila podrobneje vključena v revizijo Evropskega računskega sodišča, pa je podobne ugotovitve zapisala Evropska komisija tudi za Slovenijo v nedavno izdanem poročilu o stanju okolja v državah članicah. Slovenija je država z največjim deležem ozemlja, vključenim v omrežje Natura 2000 (37,9 odstotka), s 355 območji in 10,6 kvadratnega kilometra morja, na katerih varuje 60 habitatnih tipov s 114 zaščitenimi vrstami in 122 vrstami ptic.

V dobrem stanju pa je zgolj 43 odstotkov varovanih habitatov in 29 odstotkov živalskih vrst. Pri vseh ostalih varovanih habitatih in živalskih vrstah je stanje bodisi slabo bodisi podatki zanje niso zbrani. Pri nekaterih habitatih se je kljub 'varovanju' stanje celo poslabšalo v primerjavi z letom 2007, in sicer predvsem zaradi neustreznih kmetijskih praks.

Evropska komisija je Sloveniji dala kar nekaj priporočil, in sicer predvsem v zvezi z dokončanjem procesa zavarovanja morskih območij, vzpostavitvijo ustreznih ukrepov zavarovanja glede na opredeljene cilje, zagotovitvijo zadostnih finančnih sredstev za vzpostavitev zadovoljujočega stanja varovanih habitatov in živalskih vrst, izvajanjem ustreznih varovalnih ukrepov na vseh območjih Nature 2000 s posebnim poudarkom na kmetijskih aktivnostih, okrepitvijo ustreznih organov za upravljanje območij Nature 2000 ter zagotavljanjem podatkov o stanju habitatov in živalskih vrst.