c S

Nasprotovanje ZDA prosti trgovini koristi EU

21.02.2017 11:49 Frankfurt, 21. februarja (STA) - Ameriško nasprotovanje prostotrgovinskim sporazumom, ki ga je sprožil ameriški predsednik Donald Trump, koristi EU, je danes dejala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Kot je pojasnila, se številne države obračajo na unijo, saj verjamejo, da protekcionizem ni pravi odgovor. Unija se že dogovarja s skoraj vsemi, je dodala.

Kot je Malmströmova povedala za nemški časnik Handelsblatt, je Evropska komisija po Trumpovi izvolitvi pospešila pogovore z Mehiko, južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur in Japonsko. Hkrati se pripravlja na morebitno dogovarjanje z Avstralijo in Novo Zelandijo, dogovor z Vietnamom pa je že sklenila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisarka je opozorila tudi na Trumpove grožnje z zvišanjem uvoznih carin za tuja podjetja. "Predsednik Trump je med kampanjo obljubil, da bo ukrepal, in svojo obljubo želi seveda izpolniti," je poudarila.

Ob tem je izpostavila, da bi povračilni ukrepi drugih držav povzročili le še dodatno škodo "za naša gospodarstva in naše državljane". "Če gredo stvari resnično tako daleč, ne bo nihče zmagovalec," je dejala.

Priznala je, da nekatere evropske države sicer niso storile dovolj, da bi "ujele poražence globalizacije", in opozorila, da lahko populistične besede politikov v današnjem okolju hitro padejo na plodna tla. To pripisuje tudi naraščajočemu strahu evropskih državljanov, ki pa ga je po njenih besedah mogoče omiliti s "sklepanjem dobrih sporazumov, ki prinašajo rast in zaposlitve ter služijo našim vrednotam".

Strah pred trgovinskimi sporazumi je po njenem mnenju mogoče zmanjšati tudi z javno objavo pogajalskih stališč in zahtev. "To niso nevarne tajne pogodbe, temveč zelo tehnični in večinoma ekstremno dolgočasni valčki," je dodala.