c S

Varšava zavrnila priporočila Bruslja glede ustavnih sprememb

21.02.2017 08:09 Varšava, 20. februarja (STA) - Poljsko zunanje ministrstvo je danes zavrnilo opozorila Evropske komisije, da na Poljskem na področju pravne države obstaja "sistemski problem". V uradnem odgovoru Bruslju so zapisali, da so spremembe glede ustavnega sodišča v skladu z evropskimi standardi in priporočili Beneške komisije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa pa je Poljska v današnjem pismu obtožila, da je ostale države članice unije pozival k oblikovanju skupne fronte proti Poljski. "Poljska stran meni, da so izjave in dejanja Fransa Timmermansa politično motivirane in je njihov cilj stigmatizirati državo članico," piše v odgovoru Bruslju.

Bruselj je Varšavi konec decembra lani dal rok do 21. februarja, da odpravi reformo ustavnega sodišča, v nasprotnem primeru pa zagrozil s sankcijami. V skrajnem primeru bi lahko Varšavo doletel začasen odvzem glasovalnih pravic v Svetu EU.

Poljska vlada je decembra 2015 uvedla vrsto zakonodajnih sprememb, med katerimi so najbolj sporne predvsem tiste, ki se nanašajo na delovanje ustavnega sodišča. Te med drugim določajo, da lahko ustavno sodišče razsodbe sprejme samo z dvotretjinsko večino, postopki pa se ne morejo začeti takoj, pač pa šele po šestih mesecih od vložitve zahteve in to po kronološkem zaporedju.

Komisija je Poljski že julija lani dala priporočilo v okviru postopka za zaščito pravne države in oblasti v Varšavi pozvala, naj v treh mesecih odpravijo sporne zakonodajne odločitve v povezavi z delom ustavnega sodišča. Poljske oblasti so pripravile določene spremembe, ki za Bruselj niso bile zadostne, zato je decembra lani postavil nov rok za spremembe do konca februarja.