c S

Nadaljevala naj bi se prizadevanja za rešitev prodaje Cimosa

21.02.2017 08:17 Koper/Ljubljana/Zagreb, 21. februarja (STA) - Potem ko so iz italijanskega sklada Palladio Finanziaria oz. njegove družbe TCH Cogeme sporočili, da zaradi nerešenega pravnega spora na Hrvaškem odstopajo od nakupa Cimosa, naj bi se danes nadaljevala prizadevanja za rešitev postopka prodaje koprske družbe. Slovenska stran pravi, da odstop od nakupa še ni uraden, na hrvaški strani pa še molčijo.

Iz TCH Cogeme so prek družbe Alta kot razlog za odstop navedli, da kljub večkratnemu podaljšanju roka še vedno ni rešen spor med Cimosom in hrvaško slabo banko DAB glede poplačila terjatve, ki izvira iz 90. let minulega stoletja.

Rešitev tega vprašanja je bil eden od glavnih odložnih pogojev za sklenitev prodaje 92-odstotnega deleža Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), Slovenskega državnega holdinga (SDH) in nekaterih bank.

A na slovenski strani so zatrdili, da odstop še ni uraden. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek tako pričakuje nadaljevanje pogovorov z Italijani. Lidia Glavina, ki začasno vodi SDH, pa je zatrdila, da intenzivno potekajo pogovori s hrvaško stranjo in da je optimistična, da bo sporazum danes usklajen, transakcija pa uspešno zaključena.

Slovenska in hrvaška stran sta konec januarja že dosegli dogovor o reševanju, ko sta se Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić dogovorila, da bo Cimosov dolg odkupila DUTB, medtem ko bo DAB umaknila tožbo proti Cimosu. A nekaj dni zatem naj bi Hrvaška v predlogu sporazuma postavila za Italijane nesprejemljive dodatne pogoje glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem.

Čeprav naj bi glede tega slovenski in hrvaški predstavniki zbližali stališča, je nerešeno ostalo tudi vprašanje lastninske pravice nad Cimosovimi nepremičninami v Buzetu in Roču, ki jo je hrvaško državno pravobranilstvo poskušalo izpodbijati. S hrvaške strani odziva na dogajanje za zdaj sicer še ni bilo.

V primeru, da bi posel padel v vodo, je ogroženih več kot 4000 delovnih mest, v Sloveniji blizu 2000. Počivalšek je zagotovil, da bodo naredili vse, da Cimos rešijo pred stečajem in ohranijo delovna mesta v Sloveniji.