c S

Finančni ministri EU o črnem seznamu davčnih oaz

21.02.2017 14:15 Bruselj, 21. februarja (STA) - Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju pregledali napredek pri vzpostavljanju evropskega črnega seznama davčnih oaz, ki naj bi bil nared do konca tega leta in ki velja za pomemben mejnik v boju proti davčnim zlorabam. Slovenijo bo na zasedanju zastopala ministrica Mateja Vraničar Erman.

Finančni ministri so novembra lani dosegli dogovor o merilih za opredelitev evropskega seznama tretjih držav oziroma jurisdikcij, ki niso pripravljene ustrezno sodelovati na področju podjetniškega obdavčevanja.

Ta je predvideval, da posebna skupina za podjetniško obdavčevanje identificira problematične države oziroma jurisdikcije, s katerimi naj EU začne pogovore o tem, kako lahko izboljšajo svoj odnos do izmenjave podatkov za davčne namene.

Konec januarja je unija poslala pisma jurisdikcijam, ki jih želi preveriti na podlagi dogovorjenih meril, so ob predstavitvi dnevnega reda današnjega zasedanja pojasnili pri malteškem predsedstvu. Ta proces naj bi se začel kmalu.

Imen jurisdikcij v uniji niso javno objavili. Po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za okoli 90 davčno problematičnih držav, med katerimi naj bi bile poleg Brazilije, Singapurja in Paname tudi ZDA.

Če te države ne bodo ustrezno pristopile k temu vprašanju in zagotovile spoštovanja mednarodno dogovorjenih standardov pri izmenjavi podatkov, se bodo znašle na črnem seznamu. Kakšne bodo posledice, za zdaj ni znano.

Slovenija, ki evropska prizadevanja podpira, črni seznam davčnih oaz že ima; na njem je 12 držav, je novembra lani spomnila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki se udeležuje današnjega zasedanja.

Finančni ministri bodo obravnavali še vrsto drugih vprašanj, na primer nova pravila glede hibridnih neskladij s tretjimi državami, ki naj bi izboljšala odpornost notranjega trga pred tveganji izogibanja davkom, ki izhajajo iz zlorab hibridnih neskladij.