c S

Kim Dotcom je po odločitvi sodišča lahko izročen ZDA

20.02.2017 13:06 Wellington, 20. februarja (STA) - Novozelandsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da se internetnega mogotca Kima Dotcoma lahko izroči ZDA zaradi obtožb v zvezi s širjenjem piratskih vsebin prek spletnega portala za izmenjavo datotek Megaupload. Dotcomovi odvetniki so že napovedali pritožbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dotcom je v kritičnem odzivu na spletnem družbenem omrežju Twitter poudaril, da je dokazal, da ga po novozelandski zakonodaji ne morejo izročiti z naslova obtožb v zvezi s kršenjem avtorskih pravic.

Sodišče njegovemu argumentu ni oporekalo, vendar pa je hkrati mnenja, da je veliko dokazov, zaradi katerih bi se Dotcomu lahko sodilo z naslova goljufanja. To pa da je osnova, na podlagi katere bi lahko bil izročen ZDA.

Kimu Dotcomu, v Nemčiji rojenemu podjetniku z rojstnim imenom Kim Schmitz, ki pa ima stalno prebivališče na Novi Zelandiji, v primeru obsodbe zaradi piratstva v ZDA grozi do 20 let zaporne kazni.

Leta 2005 ustanovljeni Megaupload s sedežem v Hongkongu je bil leta 2010 na vrhuncu svojega delovanja in 13. najbolj priljubljena spletna stran na svetu, prek nje naj bi se takrat ustvarilo štiri odstotke celotnega spletnega prometa.

Obtožbe pristojnih organov v ZDA navajajo, da naj bi zdaj že ukinjeni Megaupload s ponujanjem piratskih kopij vsebin, kot so filmi in oddaje, imetnikom avtorskih pravic povzročil za okoli 500 milijonov dolarjev škode.

Dotcom, ki so ga aretirali v odmevni policijski raciji na njegovem domu v Aucklandu januarja 2012, zanika vse obtožbe. Megaupload naj bi bil po njegovih besedah pristna stran za izmenjavo vsebin, ki si je po najboljših močeh prizadevala nadzorovati morebitno kršenje avtorskih pravic.

Vendar pa je imela dnevno 50 milijonov uporabnikov, tako da naj ne bi mogla nadzorovati vseh vidikov njihovih aktivnosti. Dotcom obtožuje pristojne organe ZDA, da izvajajo maščevanje proti njemu v prid politično vplivnih hollywoodskih studiov.