c S

Za prometno nesrečo z dvema žrtvama na Vipavki 15 mesecev zapora

20.02.2017 11:16 Nova Gorica, 20. februarja (STA) - Okrožno sodišče v Novi Gorici je 57-letnega voznika tovornega vozila obsodilo na 15 mesecev zapora zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti na vipavski hitri cesti, v kateri sta 1. aprila lani umrli dve osebi. Sodišče je menilo, da je tudi ravnanje drugih udeležencev v nesreči zmanjšalo krivdo obtoženca.

Na hitri cesti Razdrto-Ajdovščina ob izvozu za Vipavo se je 1. aprila nekaj po 17. uri zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta umrla 67-letni voznik Renault clia, kasneje v šempetrski bolnišnici pa še sopotnik, predšolski otrok. Novogoriški policisti so ob rekonstrukciji dogodka ugotovili, da naj bi 57-letni voznik manjšega tovornega vozila vozil po prehitevalnem pasu, ko je za njim z veliko hitrostjo pripeljalo neznano osebno vozilo in mu signaliziralo z lučmi. Zato naj bi se 57-letni voznik začel umikati na vozni pas, in sicer naravnost pred clia.

Iz bojazni, da bo tovorno vozilo trčilo vanj, je voznik clia sunkovito zavil desno in trčil v kovinsko ograjo na izvozu s hitre ceste za Vipavo.

Obtoženi je oktobra lani na predobravnavnem naroku krivdo zanikal in navedel, da ves čas vožnje ni zaznal ničesar posebnega. Sodni izvedenec prometne stroke, imenovan na zahtevo delodajalca obtoženega, je ugotovil, da naj bi v času trka clio na voznem pasu vozil s hitrostjo 121 kilometrov na uro, tovorno vozilo pa po prehitevalnem pasu s hitrostjo 95 kilometrov na uro. Po oceni izvedenca prometne stroke bi v primeru, ko bi voznik clia drugače reagiral oz. bi le zaviral in ne spreminjal smeri vožnje, trčenje sicer še vedno zgodilo, a bi bil clio pri tem poškodovan v sprednjem delu za približno 60 centimetrov, navajajo Slovenske novice.

Sodišče je po pisanju časnika menilo, da je ravnanje drugih udeležencev v nesreči zmanjšalo krivdo voznika tovornega vozila, ni pa je moglo izločiti. Tako je vozniku tovornega vozila dosodilo 15 mesecev zaporne kazni, medtem ko je tožilstvo zahtevalo dveletno zaporno kazen. Sodba še ni pravnomočna.