c S

Spor med Malezijo in Severno Korejo se zaostruje

20.02.2017 09:29 Kuala Lumpur, 20. februarja (STA) - Spor med Malezijo in Severno Korejo glede smrti Kim Jong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, se zaostruje. Malezija je danes zaradi kritike Severne Koreje na račun preiskave poklicala na zagovor severnokorejskega veleposlanika, prav tako je na pogovor poklicala svojega veleposlanika v Pjongjangu.

Malezijske oblasti so na srečanju s severnokorejskim veleposlanikom poudarile, da je Kim v sumljivih okoliščinah umrl na malezijskih tleh, zaradi česar je dolžnost malezijske vlade, da ugotovi vzrok smrti, je sporočilo zunanje ministrstvo v Kuala Lumpurju. Obtožbe, ki jih nanje naslavlja Pjongjang, so označili za neutemeljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spor med državama je izbruhnil, ko je malezijska policija minuli teden zavrnila zahtevo severnokorejskih diplomatov, da jim predajo truplo Kim Jong Nama, ki je bil pred tednom dni najverjetneje zastrupljen na mednarodnem letališču v Kuala Lumpurju. Pjongjang je obtožil Malezijo, da želi v sodelovanju s "sovražnimi silami" škodovati njenemu ugledu.

Severnokorejski veleposlanik je tudi po današnjem pogovoru z malezijskimi oblastmi zatrdil, da Severna Koreja ne more zaupati malezijski policiji pri preiskavi. "Od incidenta je že sedem dni, o vzroku smrti pa ni nobenega jasnega dokaza, tako da v tem trenutku ne moremo zaupati preiskavi malezijske policije," je novinarjem dejal veleposlanik Kang Chol.

Policija je sicer v nedeljo sporočila, da je bilo po njihovem prepričanju v smrt Kim Jong Nama vpletenih pet Severnokorejcev, od katerih naj bi štirje državo zapustili že na dan umora. Doslej so zaradi domnevne vpletenosti aretirali enega Severnokorejca, Indonezijko in njenega malezijskega partnerja ter Vietnamko.