c S

Po napovedi revizije sodbe ICJ v BiH spori med bošnjaškimi in srbskimi politiki

20.02.2017 09:23 Sarajevo, 19. februarja (STA) - Med visokimi predstavniki Bošnjakov in bosanskih Srbov v Bosni in Hercegovini se je začel odprt spor, potem ko je bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović v petek napovedal, da bo vložil zahtevo za revizijo sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) v tožbi BiH proti Srbiji zaradi genocida.

Spopad poteka na diplomatski ravni, pri čemer si strani odrekata pravico do komunikacije s sodiščem v Haagu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zunanji minister BiH Igor Crnadak je danes potrdil, da je ICJ poslal osebno pismo, v katerem sodišče obvešča, da Izetbegovićeva odločitev ni posledica odločitve vseh institucij in da zato ni zakonita. Veleposlanica BiH v Haagu Mirsada Čolaković pa pisma ni hotela posredovati sodišču. Od njega je namreč zahtevala, da ji prej posreduje odločitev predsedstva BiH, da je pooblaščen za komunikacijo s sodiščem.

Crnadak je danes na novinarski konferenci v Banjaluki dejal, da ga je s tem, da njegovega pisma ne bodo posredovali, pred tem že seznanil Izetbegović. Neposredovanje pisma je označil za napad na državne organe in najhujši napad na daytonsko BiH.

Izetbegović je v pisni izjavi danes stopil v bran veleposlanici in poudaril, da je Crnadak zlorabil položaj, saj kot zunanji minister ni pooblaščen za neposredno komunikacijo z ICJ.

Crnadak vztraja, da ima kot zunanji minister pravico do komuniciranja z vsemi mednarodnimi institucijami, tudi ICJ. Kot je še dejal, je to možnost tudi izkoristil, ko je v pismu "navedel osebna stališča in nekatera dejstva" ter zatrdil, da v pismu ni trdil, da gre za stališče BiH.

Ocenil je, da Bošnjaki uzurpirajo državno oblast in da gre za prizadevanja za blokiranje delovanja predstavnikov srbske narodnosti v organih oblasti v BiH.

Izetbegović se je v enakem sporu znašel tudi s srbskim kolegom v predsedstvu BiH, predsedujočim predsedstvu Mladenom Ivanićem.

Ivanić je v soboto napovedal, da bo ICJ poslal pismo, v katerem ga bo seznanil, da država BiH ne stoji za zahtevo za revizijo sodbe, temveč da gre za odločitev neformalne skupine, za katero stoji Izetbegović. "Niti ena institucija BiH ni odločala o reviziji, kar pomeni, da je šlo za delovanje izven institucij," je dodal.

Izetbegović mu je danes odgovoril, da lahko sodišču piše le v osebnem imenu, ker ga državni vrh ni pooblastil za izražanje uradnih stališč BiH. Tovrstno ravnanje bi bilo neustavno in bi pomenilo zlorabo položaja, je dodal.

Izetbegović je še napovedal, da bo zahtevo za revizijo vložil v petek, dva dni pred iztekom desetletnega roka od izreka sodbe iz leta 2007, ki bo potekel 26. februarja.

Kdo bo odločitev prenesel sodišču, ni jasno, Crnadak pa je že napovedal, da bo takoj po vložitvi zahteve kot zunanji minister odpotoval v Haag in sodišče seznanil, da gre za nepooblaščeno predstavljanje v imenu BiH.

Gre za sodbo iz leta 2007, s katero je sodišče razsodilo, da Srbija oziroma nekdanja ZR Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, temveč ga ni poskusila preprečiti.

Z vložitvijo zahteve ICJ sicer ne sproži avtomatično postopka revizije, temveč najprej presodi, ali novi dokazi zadoščajo za njeno sprožitev.