c S

Letos predvidoma začetek spreminjanja zakona o TNP

20.02.2017 09:12 Bohinj/Pokljuka, 19. februarja (STA) - Potem ko so občine vrsto let pozivale državo k spremembi zakona o Triglavskem narodnem parku, se letos vendarle obeta odprtje zakona. Najprej bodo s skrajšanim postopkom v zakon vnesli izjemo, ki bo omogočila legalizacijo vodne akumulacije pokljuškega biatlonskega centra. Za konec leta pa je predviden še začetek rednega postopka spremembe zakona.

Ministrstvo za okolje in prostor se bo tako najprej lotilo problematike akumulacijskega bazena za zasneževanje, ki sedaj velja za črno gradnjo in brez katerega na Pokljuki ni mogoče izvesti velikih tekmovanj. "Navedena akumulacija je bila predmet financiranja evropske kohezijske politike, za kar je treba zagotoviti trajnost," poudarjajo na ministrstvu.

Kot pojasnjujejo, ne bodo določili izjeme gradnje vodnih zbiralnikov v Triglavskem narodnem parku (TNP) na splošno, ampak bodo določili izjemo izključno zaradi izvedbe sanacije obstoječe vodne akumulacije na Rudnem polju. "Sprememba predpisa se bo nanašala izključno na ureditev sanacije in bomo predlagali obravnavo po skrajšanem postopku," so medijem pojasnili na ministrstvu.

Bohinjski župan Franc Kramar, ki že leta opozarja na nujne spremembe zakona o TNP za izboljšanje življenja in gospodarjenja v parku, takšni parcialni spremembi zakona ne nasprotuje, saj je zbiralnik na Rudnem polju nujno potreben za organizacijo velikih tekmovanj. Upa, da bo potem to tudi legalno upravno urejeno, kot je treba.

"Vendar če bodo parcialno spreminjali zakon glede Rudnega polja, potem predlagamo, naj se člen zakona spremeni tako, da se bo omogočilo gradnjo vodnega zbiralnika za zasneževanje tudi na Voglu," je izpostavil Kramar. Kako nujno je za smučišče na Voglu umetno zasneževanje že dolgo opozarja tudi predsednik uprave Žičnic Vogel Boštjan Mencinger.

Z vodo, ki je na Voglu, lahko zasnežijo le majhen del smučišča in so skoraj v celoti odvisni od naravnega snega. Tako so se na Voglu v letošnji, prav tako kot tudi v lanski sezoni, spopadali s precejšnjim izpadom prihodkov decembra in januarja. Mencinger upa, da bodo izpad spomladi uspeli nadoknaditi in da bodo do konca sezone našteli okoli 90.000 smučarjev. "Ta zima je novo opozorilo, da nujno potrebujemo umetno zasneževaje," je izpostavil.

Občine pa si želijo še drugih sprememb v zakonu o TNP, za katerega Kramar že dolgo opozarja, da predpisuje neživljenjske omejitve. Zato so se pojavile tudi pobude o izločitvi naselij iz območja parka. Občina Bohinj, ki ima največ prebivalcev znotraj parka, je skupaj z ostalimi parkovnimi občinami okoljsko ministrico Ireno Majcen pozvala, naj se pripravi sistemska sprememba zakona v več členih in določbah, tudi v tistih, ki določajo meje parka.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bodo pobude o spremembi zakona o TNP obravnavali v okviru rednega postopka spremembe zakona, ki ga bodo predvidoma pričeli konec letošnjega leta. Kramar pa ne ve, zakaj se bo spreminjaje začelo šele konec leta, "če bi lahko začeli že sedaj in bi bile spremembe zakona tekoma tega leta že sprejete".