c S

Raziskava: Slovenija med štirimi članicami Nata, ki bi za obrambo izbrale Rusijo

20.02.2017 08:45 New York, 18. februarja (STA) - Slovenci bi kljub članstvu države v Natu za obrambo raje izbrali Rusijo, kaže nedavna Gallupova raziskava. Po poročanju Bloomberga se slovenski državljani s tem uvrščajo poleg Bolgarije, Grčije in Turčije, medtem ko bi državljani vseh ostalih držav članic Nata v primeru ogroženosti ostale zveste državam severnoatlantskega zavezništva.

Kitajska in Rusija bi sodeč po raziskavi za obrambo izbrali druga drugo. Ukrajina in Irak sta neodločena, države članice Nata pa so poleg Rusiji naklonjene četverice dokaj odločno na strani Nata, navaja Bloomberg. Podpredsednik družbe WIN/Gallup International, ki je pripravila raziskavo, Kančo Stojčev, je dejal, da ruska naklonjenost kitajski obrambi oziroma obratno ne preseneča, je pa nekaj novega.

V zahodni Evropi medtem številne države računajo na pomoč bližnjih držav. 37 odstotkov Belgijcev je tako odgovorilo, da bi si želeli obrambno pomoč Francije oziroma Velike Britanije, med Švedi pa je takšnih, ki bi računali na pomoč Otoka, 29 odstotkov.

Dekan šole za ekonomske in znanstvene vede na švicarski univerzi St. Gallen James Davis je poudaril, da je na izbiro precej vplivala verska sestava prebivalstva posameznih držav. Grčija in Bolgarija tako s pretežno pravoslavno vero zaupata Rusiji, Ukrajina ter Bosna in Hercegovina, ki sta versko precej razdeljeni, pa sta bili v svoji izbiri precej neenotni.

Slovenija se je nasilju po razpadu Jugoslavije po Davisovih ocenah v veliki meri izognila, a ni mogla ubežati premikom in trenjem, ki so vplivala z Balkana. Kot navaja Bloomberg, so se sodelujoči v anketi sicer s tesno večino odločili za Rusijo.

Davis je opozoril tudi na svojo ugotovitev, da današnja mlada generacija na Rusijo gleda povsem drugače kot njene predhodnice.

V raziskavo, izvedeno med oktobrom in decembrom lani, je bilo vključenih okoli tisoč posameznikov iz vsake od 66 izbranih svetovnih držav.