c S

Na Hrvaškem poskusno izvajajo elektronski nadzor zapornikov

20.02.2017 08:42 Zagreb, 18. februarja (STA) - Hrvaško ministrstvo za pravosodje je v petek potrdilo, da so začeli izvajati pilotni projekt elektronskega nadzora zapornikov, ki ga s 150.000 evri financira Evropska unija. V petek je prvi zapornik na Hrvaškem dobil elektronsko zapestnico okoli gležnja. V okviru projekta bodo naslednjih 100 dni nadzorovali 20 zapornikov.

Hrvaška zakonodaja določa, da elektronsko nadzorujejo osebe, ki so v preiskovalnemu priporu na domu, in tudi obsojence, ki so pogojno na prostosti, so zapisali na spletni strani hrvaškega ministrstva za pravosodje.

Kot so dodali, elektronski nadzor opravljajo s pomočjo opreme, ki deluje na podlagi radijske frekvence. Del opreme postavijo na domu osumljenca ali obsojenca, ki dobi tudi zapestnico okoli gležnja.

Poudarjajo, da je naprava zelo lahka ter da ne ovira vsakdanje dejavnosti. Je vodoodporna in ni škodljiva za zdravje. Objavili so tudi fotografijo, na kateri je videti zapestnico, ki je zelo podobna športni ročni uri.

"O vsakem poskusu manipulacije z napravami za elektronski nadzor ali drugih kršitev pravil elektronskega nadzora je v realnem času obveščen nadzorni center, ki obratuje vsak dan 24 ur," so navedli.

Izpostavili so, da bodo stroške na osumljenca ali obsojenca znižali za 75 odstotkov. Strokovnjaki ministrstva za pravosodje so po opravljenih analizah ugotovili, da en dan zapora na osebo stane 400 kun (52 evrov), dan elektronskega nadzora pa 100 kun (13 evrov).

Pilotni projekt bodo izvajali 100 dni, zajel pa bo 20 ljudi na območju Zagreba. Med projektom bodo testirali tudi uporabo elektronskega nadzora tako s pomočjo signala GPS kot tudi z napravo za prepoznavanje glasu.

Projekt je vreden 150.000 evrov, ki jih je prispevala EU prek prehodnega inštrumenta pomoči, so še poudarili.