c S

V Brežicah pogojno soglasje za gradnjo infrastrukture ob HE Mokrice

20.02.2017 08:41 Brežice/Mokrice, 18. februarja (STA) - Brežiški občinski svetniki so izvedbenemu programu gradnje vodne, državne in lokalne infrastrukture ob hidroelektrarni (HE) Mokrice dali pogojno soglasje. Ker gre za obsežen prostorski poseg, ga pogojujejo z zavezo o hkratni protipoplavni zaščiti in gradnji savskega mosta v okviru brežiške vzhodne obvoznice.

Brežiški župan Ivan Molan je povedal, da skupna vrednost programa izvedbe infrastrukture ob HE Mokrice znaša dobrih 80 milijonov evrov in da so navedene infrastrukturne ureditve za brežiško občino in njene občane posebnega pomena.

Dodal je, da naj bi občina omenjeno soglasje izdala po podpisu dogovora z ministrstvom za infrastrukturo, ki ga pričakujejo v petek, 24. februarja.

Sicer pa so brežiški svetniki pogojno soglašali s programom, ki ga je pripravilo podjetje Infra, in hkrati sprejeli sklep, da soglasje pristojnim organom posredujejo po podpisu dodatka k protokolu o ureditvi medsebojnih razmerij pri gradnji brežiške vzhodne obvoznice med občino in ministrstvom za infrastrukturo, ki predstavlja zavezo za gradnjo novega mosta preko Save pred ali sočasno z začetkom gradnje HE Mokrice.

Program izvedbe infrastrukture vsebuje tudi ureditev gradbiščne dostopne poti ob regionalni cesti Križaj-Čatež ob Savi med gostilno Budič in športno rekreativnim centrom Grič, ki jo nameravajo po gradnji preurediti v vzdrževalno pot. To bodo lahko uporabljali tudi pešci in kolesarji.

Program vsebuje tudi dolgo pričakovane protipoplavne ureditve ob Savi za Mihalovec, Loče in Rigonce in okrepitev protipoplavne varnosti ob Krki, ki obsega gradnjo protipoplavnega in varnostnega nasipa, ureditev struge obeh rek in ureditev struge Sotle ter pritoka Šica. Hkrati obsega ukrepe za ohranjanje narave, premostitev ob jezovi zgradbi in zemljiško ureditev ob Gabrnici.

Z izgradnjo HE Mokrice bodo končali verigo hidroelektrarn na spodnji Savi, ki jo gradijo na podlagi zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save in sklenjene koncesijske pogodbe za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save. Hidroelektrarne na spodnji Savi gradita koncesionar Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), ki gradi energetski del, in država, ki financira gradnjo spremljajoče infrastrukture, so še zapisali na brežiški občini.

HE Mokrice naj bi brez davka stala približno 150 milijonov evrov, približno polovica naj bi šla za njen energetski in preostanek za infrastrukturni del.

Po podatkih družbe HESS bo 28-megavatna HE Mokrice pretočno akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi cevnimi agregati pretoka 500 kubičnih metrov na sekundo s šestimi pretočnimi polji in povprečno letno proizvodnjo 128 gigavatnih ur. Delovala naj bi avtomatsko in daljinsko vodena brez posadke.

Območje njenega vpliva naj bi segalo od sotočja Save s Krko pri Brežicah do meje s Hrvaško. Predvidena je sonaravna ureditev sotočja, s katero bi ohranili Krkin ekosistem in veduto njenega izlivnega odseka.