c S

Srbski premier Vučić tudi uradno predsedniški kandidat

20.02.2017 08:21 Beograd, 17. februarja (STA) - Glavni odbor Srbske napredne stranke (SNS) je danes uradno potrdil kandidaturo srbskega premierja Aleksandra Vučića na predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma aprila. Pred tem je kandidaturo potrdilo že predsedstvo stranke, kot kandidatu vladne koalicije pa so mu izrazile podporo že druge koalicijske stranke.

Predsednik SNS Vučić je ob potrditvi kandidature ponovil, da jo je sprejel, ker trdno verjame, da "država potrebuje delo, stabilnost, investicije, nove bolnišnice, prihodnost" ter ker "nekdo mora stati za vrati, ko nanje trka preteklost", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Glede sedanjega predsednika države Tomislava Nikolića, ki naj bi se po nepotrjenih informacijah kljub Vučićevi kandidaturi odločil za kandidaturo na volitvah, je dejal, da je pripravljen na sodelovanje z njim, da pa ima Nikolić pravico, da dela, kar želi.

Nikolić, ki še ni potrdil kandidature, je danes za ruski portal Sputnik povedal, da je v zameno za podporo Vučićeve kandidature od premierja zahteval mandat za sestavo nove vlade in da se vrne na čelo stranke SNS, s katerega je odstopil ob izvolitvi. Druga možnost pa je bila, da bi bil on predsedniški kandidat SNS.

Dodal je, da na ponudbo še ni dobil odgovora, da pa domneva, da se je Vučić odločil, da "se ne bosta dogovorila".

Na vprašanje, ali je res, da bo znova kandidiral za predsednika Srbije, pa je za Sputnik odgovoril, da je res, da obstaja ta možnost ter da je to odvisno od njegovega odnosa z Vučićem. V pogovoru, ki ga imel še pred odločanjem glavnega odbora SNS, je še povedal, da potrditev Vučićeve kandidature na odboru ne bo pomenila konca možnosti za dogovor, saj je on tisti, ki ga je ponudil.

Kandidaturo na predsedniških volitvah so doslej napovedali nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković, nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić, vodja radikalcev Vojislav Šešelj ter vodja konservativnega gibanja Dveri Boško Obradović.