c S

Predlog za uvedbo sopodpisa na tožilsko odločitev o zavrženju ovadbe končal zakonodajno pot

20.02.2017 08:11 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Državni zbor je danes odločil, da predlog sprememb zakona o kazenskem postopku, s katerimi je želela SDS zagotoviti večji nadzor nad zavrženjem ovadb s strani tožilcev, ni primeren za drugo obravnavo. S tem je predlog zakona končal zakonodajno pot.

V SDS so, kot je na današnjem plenarnem zasedanju povedal Vinko Gorenak, zakon predlagali, da bi bolj zavarovali pravice tistih, ki vložijo kazensko ovadbo, a jo tožilstvo zavrže. Trenutno namreč nad tožilcem ni nikogar, ki bi preveril pravilnost takšne odločitve, je dejal.

Med drugim so predlagali, da bi moral tožilec o nameri, da bo zavrgel ovadbo, obvestiti vlagatelja, ki bi se lahko nato v 30 dneh o tem izjasnil. Če bi tožilec tudi potem ovadbo zavrgel, bi se moral opredeliti do mnenja vlagatelja, odločitev o zavrženju pa bi moral sopodpisati tudi vodja tožilstva.

Vlada predloga zakona ni podprla, saj ima, kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare, saj sama pripravlja novelo zakona, "ki to vprašanje ureja bolj celovito in primerno".

Takšnemu mnenju so sledili v poslanskih skupinah koalicije in napovedali, da ne bodo podprli sklepa, da je zakon primeren za drugo obravnavo.

Poleg v SDS so podporo zakonu napovedali še v NSi, kjer so prepričani, da bi vlagatelj moral imeti pravico, da se opredeli do namere tožilca, da zavrže ovadbo.