c S

Svetovni dan socialne pravičnosti s poudarkom na preprečevanju konfliktov in ohranjanju miru

20.02.2017 10:59 Ljubljana, 20. februarja (STA) - Ob današnjem svetovnem dnevu socialne pravičnosti Združeni narodi pozivajo k preprečevanju konfliktov in ohranjanju miru z dostojnim delom. Predsednik vlade Miro Cerar je ob tem dnevu poudaril, da sta prednostni nalogi vlade kakovostno javno zdravstvo in izobraževanje.

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je 20. februar razglasila kot svetovni dan socialne pravičnosti v letu 2007. Z letošnjo temo pa vabi mednarodno skupnost in države članice, naj izkažejo dnevu spoštovanje tako, da si prizadevajo za izkoreninjenje revščine, da spodbujajo zaposlenost za polni delovni čas in dostojnost dela, enakost spolov in da omogočajo dostop do socialne blaginje in pravic za vse.

"Socialna pravičnost je namreč osnovno načelo za mirno in uspešno sobivanje v narodu in med narodi," so zapisali ZN na njihovi uradni spletni strani. In s tem, ko se spodbuja enakost spolov in pravi avtohtonih ljudstev in migrantov, se podpirajo načela socialne pravičnosti. V središču njihove globalne misije je tudi promoviranje razvoja in človeškega dostojanstva, so še zapisali.

Predsednik vlade Cerar je ob dnevu socialne pravičnosti pojasnil, da slovenska ustava določa, da je Slovenija socialna in pravna država, zato je njegov cilj "vključujoča moderna družba, ki temelji na socialni pravičnosti in solidarnosti." Po njegovih besedah je temelj socialne pravičnosti v vsaki družbi enak dostop do izobraževanja, zdravstva in dela. In zato bosta prednostni nalogi vlade kakovostno javno zdravstvo in izobraževanje. Poleg tega pa z oživljanjem trga dela preprečujejo socialno izključenost, je še poudaril premier Cerar.

Po njegovih besedah je Slovenija pri gradnji na načelu solidarnosti in socialne pravičnosti uspešna: "Socialna vključenost v Sloveniji je višja od povprečja Evropske unije, med 28. članicami Evropske unije smo na devetem mestu." Podatki o stopnji tveganja revščine v letu 2016 pa kažejo, da se revščina prvič po nastopu gospodarsko finančne krize zmanjšuje, so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.