c S

Uvedba sopodpisa na tožilsko odločitev o zavrženju ovadbe brez podpore

17.02.2017 14:20 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Državni zbor je v okviru prve obravnave opravil splošno razpravo o predlogu sprememb zakona o kazenskem postopku, s katerimi želi SDS zagotoviti večji nadzor nad zavrženjem ovadb s strani tožilcev. V koaliciji novele ne podpirajo, saj opozarjajo, da vlada pripravlja svojo novelo, ki naj bi bolj celovito uredila materijo.

Po besedah Vinka Gorenaka (SDS) spremembe zakona predlagajo, da bi bolj zavarovali pravice tistih, ki vložijo kazensko ovadbo, a jo tožilstvo zavrže. Trenutno namreč nad tožilcem ni nikogar, ki bi preveril pravilnost takšne odločitve, je dejal.

Med drugim predlagajo, da bi moral tožilec o nameri, da bo zavrgel ovadbo, obvestiti vlagatelja, ki bi se lahko nato v 30 dneh o tem izjasnil. Če bi tožilec tudi potem zavrgel ovadbo, bi se moral opredeliti do mnenja vlagatelja, odločitev o zavrženju pa bi moral sopodpisati tudi vodja tožilstva.

Vlada po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Darka Stareta predlagane rešitve načelno podpira, a je v postopku sprejemanja na vladi že novela zakona o kazenskem postopku, "ki to vprašanje ureja bolj celovito in primerno".

V poslanskih skupinah koalicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin takšno mnenje vlade ponovili in napovedali, da predloga SDS ne bodo podprli.

Igor Zorčič je v imenu poslanske skupine SMC ocenil, da je veliko bolj smotrno, da se do konca izpelje postopek sprejema novele zakona o kazenskem postopku, ki ga vodi ministrstvo za pravosodje oziroma vlada, da ne bi prihajalo do podvajanja.

Jan Škoberne (SD) je ocenil, da je vladna novela veliko bolj kompleksna, kot predlagane spremembe SDS, hkrati pa obravnava enako vsebino. Predlagane spremembe SDS sicer vidi "v kontekstu predvolilnega boja".

Marjana Kotnik Poropat (DeSUS) pa je opozorila, da vladna novela prinaša tudi nekatere druge pomembne rešitve za izboljšanje kazenskega postopka, "zato je pametno počakati nanjo", posebej v luči dejstva, da je bil zakon o kazenskem postopku noveliran že velikokrat.

"Res je, da vladi pridejo prav vsi izgovori, namesto da bi se posvetili vsebini. Če bi šlo tej vladi in ministrstvu res za stvar, potem bi lahko naredili tudi hibridni zakon, v katerega bi združili oba zakona. V tem DZ pa se očitno ne sme zgoditi, da bi potrdili kakšen predlog SDS. To bi bilo po mnenju koalicije že bogokletno," je bila do ravnanja koalicije kritična Anja Bah Žibert (SDS).

Iva Dimic je napovedala, da bodo v NSi predlog SDS podprli, saj so prepričani, da bi vlagatelj moral imeti pravico, da se opredeli do namere tožilca, da zavrže ovadbo. "V nasprotnem primeru lahko namreč prihaja do površnega presojanja," je ocenila.

V ZL se po besedah Mateja T. Vatovca strinjajo, da gre za problematiko, ki ji je treba nameniti pozornost, ne morejo pa se strinjati s samim razlogom, zaradi katerega SDS predlaga takšno spremembo. Menijo namreč, da SDS spremembe predlaga zgolj zato, ker ni bila zadovoljna z odločitvijo tožilstva v primeru ovadbe, ki jo je zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda podal Janez Janša.

V koaliciji so sicer SDS še očitali, da so predlagane spremembe "kopija ali pa vsaj zelo podobna rešitev" določb iz novele, ki jo pripravlja vlada, kar pa je Gorenak zanikal: "Res je, da sta vsebina in način reševanja podobni, a je naš predlog veliko širši".

DZ bo o tem, ali so predlagane spremembe primerne za nadaljnjo obravnavo, odločal v okviru današnjih glasovanj.