c S

Zadeva Mip najverjetneje na višje sodišče; tožilka zadovoljna

17.02.2017 14:24 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Dveletno sojenje nekdanjim vodilnim v Mipu se je danes sklenilo z obsodilnimi sodbami. Tožilka Mateja Gončin je z razpletom zadovoljna, medtem ko obramba trojice obsojenih, ki na današnji izrek kazni na ljubljanskem okrožnem sodišču niso prišli, že napoveduje pritožbe na višje sodišče.

"Mislim, da bomo v prihodnje s preprečevanjem takšnih kaznivih dejanj vsi prispevali k boljšemu gospodarstvu naše države in bomo vsi državljani živeli v večji blaginji," je sodbo po izreku komentirala državna tožilka Gončinova.

S sodbo je zadovoljna tako po vsebinski utemeljenosti kot tudi po višini izrečenih kazni, ki po njenih besedah bistveno ne odstopajo od tožilskega predloga. "Menim, da ima današnja sodba širši pomen za celo Slovenijo in je jasen pokazatelj naše države, da ne toleriramo kaznivih dejanj na škodo gospodarstva," je izpostavila.

Sodišče je nekdanjemu vodilnemu v družbi Vojtehu Volku, ki je bil obtožen dveh kaznivih dejanj, prisodilo šest let zaporne kazni, nekdanjemu vodji Pomurke Martinu Kovaču in nekdanjemu direktorju Mipa Marku Volku pa po dve leti in pol zapora.

Tožilka bo zdaj preučila sodbo in se odločila, ali se bo pritožila na to, da sodišče trojici ni izreklo tudi denarnih kazni in odvzema premoženja. To, da jih na sodišče danes ni bilo, je ni presenetilo, je pa izrazila upanje, da bodo vsi trije odslužili kazen, če bo ta pravnomočna. Tožilka je še izrazila prepričanje, da bodo banke odslej bolj previdne pri podeljevanju kreditov.

Sodba pa je presenetila Kovačevega odvetnika Mitjo Jeleniča Novaka, saj je dokazni postopek po njegovem mnenju zelo prepričljivo dokazal, da so banke natančno vedele, kakšno je finančno stanje Mipa, in niso bile z ničemer zavedene glede stanja v podjetju. Sodnica je očitno stvar videla drugače, zato se je treba po njegovih besedah s to odločitvijo zdaj sprijazniti, se bodo pa nanjo pritožili.

Kovača sicer ni bilo na sodišče, ker je po besedah njegovega odvetnika na službeni poti v ZDA. Zavrnil je namige, da bi bila njegova stranka na begu, in izpostavil, da je bil Kovač odsoten tudi med sojenjem, pri čemer je sodnica izostanek vedno sprejela. Če bi ocenjevala, da je njegova navzočnost nujna, bi se obravnav udeležil, je dodal.

Tudi zagovornik Marka Volka Uroš Keber je pojasnil, da na izreku sodbe prisotnost obtoženih ni potrebna in dodal, da je stranka po njegovih predvidevanjih zadržana.

Kot je dodal, je treba zdaj počakati, da prejmejo še pisno argumentirano sodbo, jo preučiti, nato pa, kot je dejal, si glede na stališče svoje stranke težko predstavlja, da se ne bi pritožili.