c S

Za višje plače in urejen delavnik tudi sindikati javnega sektorja

17.02.2017 13:42 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) podpira kampanjo sindikatov zasebnega sektorja pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za dvig plač in ureditev delovnega časa, so sporočili iz KSJS. Vprašanje rasti plač v javnem in zasebnem sektorju se mora premakniti na vrh tako na evropski kot nacionalni ravni, verjamejo.

"Številni trdijo, da si evropsko gospodarstvo še ni ustrezno opomoglo, zato mnogi predstavniki in institucije EU še danes ponavljajo zahteve po varčevanju in vztrajajo pri zniževanju plač, zahtevajo zmernost pri višini plač in realno rast plač pod rastjo produktivnosti," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik KSJS Branimir Štrukelj.

Ta politika je po njegovih besedah povzročila večletno naraščanje neenakosti, zmanjševanje deleža plač v nacionalnem prihodku in ustvarila pogoje za nizko ali nikakršno rast, deflacijo, visoko stopnjo brezposelnosti in socialno izključenost.

Dobički družb in vrednost delnic zdaj že presegajo predkrizne ravni, plače pa stagnirajo ali se znižujejo, tako da realne plače zaostajajo za produktivnostjo, je izpostavil predsednik KSJS.

Kampanja za dvig plač, tako Štrukelj, "jasno sporoča, da so zahteve za dvig plač upravičene in utemeljene, poštene in da je zanje skrajni čas, prispevale pa bi tudi k trajnostnemu okrevanju". "Delavci v zasebnem in javnem sektorju morajo začeti verjeti, da je prišel čas tudi zanje, da lahko dobijo in zahtevajo svoj delež od gospodarske rasti," je prepričan.

V KSJS opozarjajo še, da problematika najnižjih plač in kršitev v povezavi z delovnim časom ni prisotna le v zasebnem, temveč je vsakdanjik številnih zaposlenih tudi v javnem sektorju, zato bodo tudi sami v pogajanjih z delodajalci, njihovem primeru vlado, vztrajali z zahtevami po izboljšanju plač v javnem sektorju in poštenem vrednotenju najnižje plačanih delovnih mest.

Predstavniki 12 sindikatov zasebnega sektorja pri ZSSS so se v četrtek zbrali na konferenci v Ljubljani, na kateri so napovedali organizirane aktivnosti za dosego pravičnega plačila in doslednega spoštovanja osemurnega delovnika. Marca bodo delodajalcem poslali enotno pogajalsko zahtevo, da najnižja osnovna plača ne sme biti nižja od minimalne plače, od Ekonomsko-socialnega sveta pa pričakujejo ukrepe zaradi izigravanja zakonodaje na področju delovnega časa. Njihovi nadaljnji koraki bodo odvisni prav od odzivov na njihove zahteve, je pojasnila kandidatka za predsednico ZSSS Lidija Jerkič.