c S

Blair napoveduje kampanjo proti brexitu

17.02.2017 09:20 London, 17. februarja (STA) - Nekdanji britanski premier Tony Blair naj bi danes začel obsežno kampanjo proti izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, s katero namerava prepričati Britance, da bi si premislili glede brexita.

V za danes predvidenem govoru naj bi Blair, ki je britansko vlado vodil med letoma 1997 in 2007, poudaril, da so se Britanci na referendumu odločali, ne da bi se zavedali, kaj prinaša ta odločitev, poroča britanski BBC.

Zdajšnja politika "brexita za vsako ceno" po Blairovem prepričanju državo vodi v prepad.

Blair naj bi v govoru v skupini Open Britain, ki je v referendumski kampanji zagovarjala obstanek v uniji, tudi izpostavil, da namerava predstaviti dejanske stroške brexita, dokazati, da so se Britanci odločili na podlagi nepopolnega znanja, ter pridobiti podporo za to, da se ustavi sedanje "divjanje proti prepadu".

Nekdanji premier naj bi ob tem poudaril, da sprejema izid referenduma junija lani, a bo priporočil vnovičen razmislek o brexitu, "ko bo popolnoma jasno, kam gremo".

Downing Street poudarja, da ostaja zavezan brexitu. Premierka Theresa May namerava 50. člen lizbonske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU, sprožiti do konca marca, kar je prejšnji teden potrdil tudi spodnji dom britanskega parlamenta.