c S

Državni sodnik New Jerseyja dovolil nadaljevanje postopka proti guvernerju Chrisu Christieju

17.02.2017 09:19 New York, 17. februarja (STA) - Državni sodnik New Jerseyja Roy McGeady je v četrtek razsodil, da se lahko postopek v pritožbi državljana proti guvernerju Chrisu Christieju zaradi zaprtja voznih pasov na mostu George Washington leta 2013 nadaljuje. Višje sodišče je podobno odločitev sodnika oktobra zavrnilo oziroma vrnilo v ponovno odločanje.

McGeady je v četrtek spet razsodil, da obstaja dovolj dejstev za nadaljevanje postopka, čeprav je okrožno tožilstvo že odstopilo od pregona Christieja. Ta se je lani potegoval za republikansko predsedniško nominacijo, nato postal odločen podpornik Donalda Trumpa, ki pa zanj ni našel prostora v vladi, ker ga zet Jared Kushner ne mara. Christie je namreč pred leti kot tožilec preganjal in spravil v zapor njegovega očeta.

Leta 2013 so Christiejevi ljudje zaprli dostop do mostu, ki povezuje mesto New York in državo New Jersey ter povzročili prometno zmešnjavo iz maščevanja lokalnemu županu, ki ni podprl Christieja. Dva nekdanja sodelavca sta bila obsojena, Christie pa se je izvlekel s trditvami, da o tem ni vedel nič. Škandal je pokopal njegove predsedniške upe, na koncu pa je šlo za to, da ohrani položaj guvernerja in ne konča v zaporu.

Čeprav se tožilstvo ni odločilo za pregon, ga še vedno zahteva nekdanji gasilec iz New Jerseyja William Brennan, ki se je sodnikove odločitve razveselil in napoveduje Christiejev propad, ker naj bi bilo dokazov za obsodbo več kot dovolj. Brennan zahteva imenovanje posebnega tožilca, ker državnim tožilcem New Jerseyja ne zaupa, saj naj bi bili preveč povezani z guvernerjem. Christie bo zaslišan 10. marca.