c S

Zunanja ministra ZDA in Rusije pripravljena na sodelovanje

17.02.2017 08:33 Bonn/Moskva, 16. februarja (STA) - Člani nove ameriške administracije so glede odnosov z Moskvo previdni. Novi vodja ameriške diplomacije Rex Tillerson je po prvem srečanju s kolegom Sergejem Lavrovom dejal, da so pripravljeni na sodelovanje, če bodo ZDA od tega imele koristi. Novi obrambni minister James Mattis pa je povedal, da ZDA še niso pripravljene na vojaško sodelovanje.

"ZDA bodo razmislile o sodelovanju z Rusijo, če bomo našli področja praktičnega sodelovanja, ki bi koristila Američanom," je v izjavi po današnjem srečanju ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 v nemškem Bonnu dejal Tillerson. "Če se ne bomo strinjali, bodo ZDA branile svoje interese, svoje vrednote in tiste svojih zaveznikov," je še povedal.

Rusijo je poleg tega pozval, naj izpolni svoje zaveze iz dogovora glede prekinitve ognja v Ukrajini in prispeva k umiritvi razmer na tem območju.

Lavrov je prvo srečanje s svojim novim kolegom označil za produktivno. Kot je dejal, sta s Tillersonom potrdila zvezanost boju proti terorizmu, nista pa razpravljala o sankcijah proti Rusiji.

"Seveda ne moremo rešiti vseh težav (...), vendar pa se moramo na področjih, kjer imamo skupne interese, premakniti naprej," je še povedal vodja ruske diplomacije.

Dodal je, da se bosta ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump srečala takoj, ko bo mogoče.

Lavrov je pred srečanjem v luči domnevnih povezav med Trumpovimi sodelavci in Rusijo zagotovil, da se "Rusija ne vmešava v notranje zadeve drugih držav".

Srečanje Tillersona in Lavrova je srečanje na najvišji ravni med državama, odkar je položaj predsednika prevzel Trump. Ta je v več svojih izjavah nakazoval na možnost otoplitve odnosov z Rusijo, a glede tega iz Washingtona prihajajo mešani signali.

Polemika glede vezi je že stala položaja Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ki naj bi z ruskim veleposlanikom spregovoril o občutljivih temah, še preden je nova ameriška administracija nastopila položaj.

Ameriški obrambni minister James Mattis pa je v odzivu na poziv ruskega kolega Sergeja Šojguja k vzpostavitvi tesnejših vezi danes po koncu zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju dejal, da ZDA trenutno še niso pripravljene na vojaško sodelovanje z Rusijo. Ob tem je šef Pentagona izpostavil, da mora Rusija najprej spoštovati mednarodno pravo, nato bo mogoče krepiti vezi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem ruske obveščevalne službe pozval, naj okrepijo sodelovanje z ameriškimi kolegi v boju proti terorizmu.

"Obnovitev dialoga s posebnimi službami v ZDA in drugih članicah zveze Nato je v obojestranskem interesu," je v nagovoru ruski obveščevalni agenciji FSB, ki ga je prenašala ruska televizija, poudaril Putin. "Ni naša krivda, da se je ustavil in se ne razvija. A očitno je, da morajo v boju proti terorizmu sodelovati vse odgovorne države," je nadaljeval.

Po njegovih besedah že preprosta izmenjava informacij o virih terorizma in terorističnih kanalih ter o ljudeh, ki so vpleteni v teroristična dejanja ali so tega osumljeni znatno poveča učinkovitost skupnega boja proti terorizmu.

Ruski predsednik je bil v svojem govoru tudi kritičen do krepitve navzočnosti Nata na vzhodu Evrope ob meji z Rusijo. Dejal je, da zavezništvo "stalno provocira" Moskvo in jo želi zaplesti v konflikt.

"Poskusi vmešavanja v naše notranje zadeve z namenom destabilizirati socialne in politične razmere v Rusiji se ne končajo," je še povedal. Pojasnil je, da so ruske oblasti lani "preprečile dejavnosti" 53 tujim obveščevalcem in 286 tajnim agentom.