c S

Trump napovedal vojno proti uhajanju zaupnih informacij

17.02.2017 08:32 Washington, 16. februarja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je zjutraj na Twitterju napovedal vojno proti uhajanju zaupnih informacij v javnost in zatrdil, da je moral njegov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn odstopiti zaradi demokratov, ki si izmišljajo razloge za velik volilni poraz.

Flynn je odstopil, ker so ga ujeli na laži o komunikacijah z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom, Trump pa je zato najprej obtožil "lažne medije", kot je New York Times, sedaj pa je našel krivca v demokratih, ki naj bi si izmislili zgodbo o povezavah njegove kampanje z Rusijo, ker so izgubili volitve.

Pred tem je Trump našel krivce v osebah znotraj vlade, ki izdajajo zaupne informacije "lažnim medijem". Te "nizkotneže" bo našel in bodo plačali visoko ceno. Tvitnil je tudi, da borza še naprej podira rekorde zaradi njega.

Trumpov podpornik Roger Stone je za NBC izjavil, da gre za notranji boj v Beli hiši med ljudmi, ki so zvesti najprej republikanski stranki in med Trumpovimi ljudmi.

Zadeva je postala že tako nerodna, da je Urad nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti danes odločno zanikal poročila Wall Street Journala, da ameriške obveščevalne agencije skrivajo občutljive informacije pred Trumpom, ker so prepričane, da bodo prišle do Rusov.

Glede ruskega vpletanja v ameriške volitve in stikov Trumpove kampanje z ruskimi obveščevalci pred volitvami potekajo preiskave tako v kongresu kot v pravosodnem ministrstvu oziroma FBI. Ministrstvo bo obenem preiskalo tudi uhajanje informacij v javnost.

Uvodni tedni Trumpove vladavine tako niso razočarali tiste, ki so pričakovali zmešnjavo, obenem pa delo na potrjevanju njegovega kabineta poteka naprej. Od vseh spornih kandidatov je doslej padel le Andrew Puzder, ki je bil predviden za ministra za delo.

Senat je danes tesno z 51 proti 49 potrdil Micka Mulvaneya na položaj direktorja Urada za upravo in proračun Bele hiše. Demokrati so bili proti zaradi prepričanja, da Mulvaney ni pripravljen na kompromise, pridružil pa se jim je republikanec John McCain, ki meni, da bo Mulvaney preveč stiskaški pri porabi za vojsko.

Senat bo danes predvidoma potrdil še prav tako spornega kandidata za upravitelja Agencije za zaščito okolja (EPA) Scotta Pruitta. Republikanci ga podpirajo in imajo dovolj glasov za potrditev. Demokrati so prepričani, da gre za nekaj podobnega kot imenovanje lisice, da pazi na kokošnjak. Pruitt namreč doslej še ni z ničemer pokazal, da ga zanima zaščita okolja.

V odboru za mednarodne odnose danes zaslišujejo tudi kandidata za veleposlanika v Izraelu Davida Friedmana. Odbor je v sredo zvečer dobil pismo petih nekdanjih veleposlanikov v Izraelu, ki opozarjajo, da Friedman ni primeren za položaj, ker ima skrajno radikalna stališča.

Med drugim je proti rešitvi dveh držav, predsednika Baracka Obamo in celoten State Department je obtoževal antisemitizma, podpira izraelske gradnje na palestinskih ozemljih, selitev veleposlaništva v Jeruzalem, liberalni judovski lobi v ZDA pa je izenačil z Judi, ki so v koncentracijskih taboriščih pomagali nacistom iztrebljati druge Jude.

Friedman je v izjavi senatnemu odboru obžaloval nekdanje izjave, ki so bile izrečene v žaru predsedniške kampanje in obljubil, da tega več ne bo delal.

Iz senata je prišlo tudi sporočilo, da bo odbor za pravosodje začel zaslišanja kandidata za člana vrhovnega sodišča Neila Gorscusha 20. marca, zaslišanja pa bodo trajala nekaj dni. Senat bo o njem glasoval predvidoma aprila, vendar pa morajo republikanci do takrat dobiti na svojo stran najmanj osem demokratov.