c S

ZDA trenutno niso pripravljene na vojaško sodelovanje z Rusijo

16.02.2017 16:18 Bruselj, 16. februarja (STA) - ZDA trenutno še niso pripravljene na vojaško sodelovanje z Rusijo, je danes v Bruslju poudaril ameriški obrambni minister James Mattis v odzivu na poziv ruskega kolega k vzpostavitvi tesnejših vezi. Ob tem je šef Pentagona izpostavil, da mora Rusija najprej spoštovati mednarodno pravo, nato bo mogoče krepiti vezi.

Potem ko je ruski obrambni minister Sergej Šojgu v Moskvi dejal, da je pripravljen obnoviti sodelovanje s Pentagonom, je njegov ameriški kolega danes v Bruslju ocenil, da ZDA trenutno niso pripravljene na vojaško sodelovanje, da pa se bodo poskušali politični voditelji obeh držav dogovoriti o nadaljnjem sodelovanju.

Vprašanja o Rusiji so najbolj odmevala na Mattisovi novinarski konferenci po koncu dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato, kar je izraz politične realnosti v ZDA, kjer se nova ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa sooča z vse hujšo krizo zaradi odnosov z Rusijo.

Mattis je sicer v Bruslju poudaril, da odhaja z zasedanja obrambnih ministrov zelo optimističen glede prihodnosti obrambnih izdatkov zaveznic. Znova je tudi izpostavil pomen in trdnost čezatlantske vezi: "Čezatlantska vez, zgrajena na skupnih vrednotah, ostaja zelo zelo močna."