c S

Tillerson in Lavrov na prvem srečanju

16.02.2017 15:00 Bonn, 16. februarja (STA) - Novi ameriški državni sekretar Rex Tillerson in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta se danes sestala na prvem srečanju. Sešla sta se ob robu ministrskega zasedanja skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) v nemškem Bonnu. Gre za srečanje na najvišji ravni med državama od nastopa novega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Z ruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo srečanje spoznavne narave. Ministra bosta govorila o dvostranskih odnosih in perečih svetovnih vprašanjih, kar bo Moskvi in Washingtonu omogočilo sodelovanje, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ministra sta se sešla v času, ko v Rusiji narašča zaskrbljenost zaradi ostrih tonov iz Washingtona, čeprav je sprva kazalo, da bo pod novim ameriškim predsednikom Trumpom drugače. V Moskvi so upali, da bo Trump odpravil sankcije proti Rusiji in vzpodbudil drugačno ameriško politiko.

A Bela hiša je nedavno sporočila, da Trump od Rusije pričakuje, da bo zajezila nasilje v Ukrajini in ji vrnila Krim. Rusko zunanje ministrstvo je odgovorilo, da Rusija ne vrača ozemelj.

V minulih dneh je bil v ospredju predvsem odstop Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ki se je položaju odpovedal zaradi telefonskih pogovorov z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom decembra lani, ko nova ameriška administracija še ni prevzela poslov.

Nova zunanja politika ZDA pod Trumpom bo sicer tudi v ospredju dvodnevnega zasedanja skupine G20, ki se je danes začelo v Bonnu.